АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је глуац Божидар Боле Стошић

На данашњи дан, 13. децембра прошле, 2018, године у Београду је умро глумац Божидар Боле Стошић.

Рођен је 21. јула 1937. године у Скопљу, одакле се прво почетком Другог светског рата код нас преселио са породицом у Нишку Бању, па 1945. у Београд, где је након основне школе и гимназије уписао Медицински факултет, иако је још током ђачких дана био члан драмске секције, а током студија члан Омладинског позоришта Лола Рибар.

Медицину је тако након годину дана напустио и уписао Академију за позоришну уметност, после чијег је завршетка добио ангажман у Позоришту Бошко Буха, те затим у Београдском драмском позоришту и Позоришту на Теразијама, чији је председник Управног одбора био до своје смрти.

Поред бројних позоришних улога, глумио је и у осамдесетак филмова и ТВ серија, најчешће епизодне улоге, а широј публици је остао најпознатији по серијама Хиљаду зашто? и Позориште у кући.

Божидар Боле Стошић је за свој рад добио више награда и признања, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1810. године роћен је књижевник, песник, црквени говорник и владика пакрачки Никанор Грујић;
1861. године умро је митрополит и патријарх Српске православне цркве Јосиф Рајачић;
1877. године почео је Други српско-турски рат;
1893. године умро је лекар, професор и политичар Лазар Докић;
1946. године рођен је есејиста, приповедач и преводилац Јовица Аћин;
1949. године рођен је новинар Александар Тијанић;
1992. године умро је фудбалер Александар Тирнанић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СЈЗ
Претходни чланак

Зашто се каже: „БОЖИЋ БАТА”

Common_hawthorn
Наредни чланак

Народна веровања и предања: ГЛОГ