AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je geolog Svetolik Radovanović

Na današnji dan, 17. jula 1928. godine u Beogradu je preminuo srpski geolog Svetolik Radovanović.

Rođen je 1863. godine u Prćilovici kod Aleksinca. Osnovnu školu je pohađao u Kučevu, Gradištu i Kragujevcu, gde je završio i nižu gimnaziju, a 1878. godine se upisao u Prvu beogradsku gimnaziju.

Studirao je na Prirodno-matematičkom odseku Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Tokom studija je pod uticajem predavanja Jovana Žujovića, i po njegovom savetu 1885. godine otišao u Beč, da bi unapredio svoja znanja iz paleontologije i geologije. Tu je i doktorirao na tezi Prilozi geologije i paleontologije Istočne Srbije.

U Srbiju se vratio 1891. i počeo da radi kao državni geolog u rudarskom odeljenju Ministarstva narodne privrede, gde je radio na detaljnoj geološkoj karti Srbije, a proučavao je i sve rudnike.

Sa Jovanom Žujovićem je osnovao Srpsko geološko društvo i bio njegovog sekretar, a od 1897. je bio profesor paleontologije na Velikoj školi. U vladi Save Grujića i u vladi Nikole Pašića je bio ministar narodne privrede.

Kao ministar, doneo je prva pravila rudarsko-bratinske kase za osiguranje rudara, ustanovio nedeljno-praznične škole za šegrte i izdao prvi godišnjak rudarskog odeljenja ministarstva privrede. Reorganizovao je administraciju rudarskog i šumarskog odeljenja i dao da se donese nov zakon o šumama.

Nakon toga se krajem 1905. godine vratio u Geološki zavod Univerziteta u Beogradu, na čijem čelu je bio sve do penzije, dok je jedno vreme bio i dekan Filozofskog fakulteta.

Od kraja 1915. do kraja 1916. godine bio je u Atini u izbeglištvu, a od 1917. pa do kraja Prvog svetskog rata u Parizu na mestu visokog komesara za izbeglice.

Na mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. Svetolik Radovanović je učestvovao u jugoslovenskoj delegaciji kao stručnjak za rudarstvo.

Poznati su njegovi radovi na proučavanju jurskih tvorevina istočne Srbije, a bio je i osnivač srpske hidrogeologije i član SANU.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1859. godine dekretom kneza Miloša Obrenovića varošica Vrbica preimenovana je u Aranđelovac;
1918. godine ubijeni su ruski car Nikolaj II Romanov i njegova porodica;
1928. godine rođen je baletski igrač Dušan Trninić;
1933. godine rođen je književnik, publicista i novinar Kosta Dimitrijević;
1945. godine u Potsdamu je počela konferencija o posleratnoj budućnosti Evrope;
1946. godine streljan je general Dragoljub Draža Mihailović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dragoslav_jovanovic_1886-1939
Prethodni članak

Umro je pravnik i profesor Dragoslav Jovanović

Podloga - Copy - Copy - Copy (4) - Copy
Naredni članak

MISAO DANA