АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је геолог Светолик Радовановић

На данашњи дан, 17. јула 1928. године у Београду је преминуо српски геолог Светолик Радовановић.

Рођен је 1863. године у Прћиловици код Алексинца. Основну школу је похађао у Кучеву, Градишту и Крагујевцу, где је завршио и нижу гимназију, а 1878. године се уписао у Прву београдску гимназију.

Студирао је на Природно-математичком одсеку Филозофског факултета у Београду.

Током студија је под утицајем предавања Јована Жујовића, и по његовом савету 1885. године отишао у Беч, да би унапредио своја знања из палеонтологије и геологије. Ту је и докторирао на тези Прилози геологије и палеонтологије Источне Србије.

У Србију се вратио 1891. и почео да ради као државни геолог у рударском одељењу Министарства народне привреде, где је радио на детаљној геолошкој карти Србије, а проучавао је и све руднике.

Са Јованом Жујовићем је основао Српско геолошко друштво и био његовог секретар, а од 1897. је био професор палеонтологије на Великој школи. У влади Саве Грујића и у влади Николе Пашића је био министар народне привреде.

Као министар, донео је прва правила рударско-братинске касе за осигурање рудара, установио недељно-празничне школе за шегрте и издао први годишњак рударског одељења министарства привреде. Реорганизовао је администрацију рударског и шумарског одељења и дао да се донесе нов закон о шумама.

Након тога се крајем 1905. године вратио у Геолошки завод Универзитета у Београду, на чијем челу је био све до пензије, док је једно време био и декан Филозофског факултета.

Од краја 1915. до краја 1916. године био је у Атини у избеглиштву, а од 1917. па до краја Првог светског рата у Паризу на месту високог комесара за избеглице.

На мировној конференцији у Паризу 1919. Светолик Радовановић је учествовао у југословенској делегацији као стручњак за рударство.

Познати су његови радови на проучавању јурских творевина источне Србије, а био је и оснивач српске хидрогеологије и члан САНУ.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1859. године декретом кнеза Милоша Обреновића варошица Врбица преименована је у Аранђеловац;
1918. године убијени су руски цар Николај II Романов и његова породица;
1928. године рођен је балетски играч Душан Трнинић;
1933. године рођен је књижевник, публициста и новинар Коста Димитријевић;
1945. године у Потсдаму је почела конференција о послератној будућности Европе;
1946. године стрељан је генерал Драгољуб Дража Михаиловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dragoslav_jovanovic_1886-1939
Претходни чланак

Умро је правник и професор Драгослав Јовановић

Подлога - Copy - Copy - Copy (4) - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА