АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је географ, професор и академик Боривоје Ж. Милојевић

На данашњи дан, 22. октобра 1967. године, умро је географ, професор и академик Боривоје Ж. Милојевић.

Рођен је 22. децембра 1885. године у селу Царина код Крупња. Прва четири разреда основне школе је завршио у Крупњу, да би се потом школовао у Шапцу и Београду, где је завршио студије географије и већ на крају четвртог семестра постао асистент.

По дипломирању је једно време радио као гимназијски професор у Ваљеву и Чачку, затим боравио у иностранству, па поново био професор у Лозници и Другој београдској мушкој гимназији, те био кустос Географског завода на Универзитету у Београду.

Током Првог светског рата се повлачио преко Албаније, онда 1920. године докторирао у Лозани и потом био изабран за професора београдског Универзитета, што је остао све до одласка у пензију 1956. године.

Присуствовао је оснивању Српског географског друштва, био један од сауредника Гласника овог друштва, главни и одговорни уредник, као и секретар, потпредседник и председник у одређеним периодима.

Објавио је више од 250 научних радова и прилога, био члан САНУ, ЈАЗУ и Матице српске, као и почасни доктор универзитета у Монпељеу, Греноблу, Рену и Прагу, те члан седам иностраних географских друштава.

Боривоје Ж. Милојевић је по сопственој жељи сахрањен на гробљу у Крупњу, а његово име поред улица у неколико наших градова носи и крупањска основна школа.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1922. године рођен је историчар и академик Радован Самарџић;
1922. године умро је новинар, политичар и књижевник Јаша Томић;
1927. године умро је писац Борисав Бора Станковић;
1996. године извршио је самоубиство филмски критичар и редитељ, новинар и уредник РТС-а Небојша Ђукелић;
2000. године тело Јована Дучића пренето је у Требиње.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

darinka jevric
Претходни чланак

Рођена је песникиња и новинар Даринка Јеврић

bakery-1209446_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ