АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је генерал-мајор и песник Петар Прерадовић

На данашњи дан, 18. августа 1872. године у Фарафелду код Беча умро је генерал-мајор и песник Петар Прерадовић.

Рођен је 19. марта 1818. године у селу Грабовници, у српској православној породици, а школовао се у Грубишном Пољу, Ђурђевцу и Бјеловару. Са десет година је остао без оца, а две године касније је уписан у Војну академију у Винер Нојштату, где је провео наредних осам година, и као и већина православних питомаца вођен као католик и образован на немачком језику, временом је скоро сасвим заборавио свој матерњи.

Ипак, по завршеној Академији добио је службу прво у Милану, па у Задру, и тамо се упознао са хрватским и српским писцима, под чијим утицајем је почео да се интересује за илирски покрет и да поново учи свој језик. Након песама које је писао на немачкој језику још током школовања, 1843. године настала је и прва његова песма на нашем језику – Посланица Шпири Димитровићу.

Службовао је затим у Загребу, Ердељу, Бечу, и учествовао у многим ратовима које је Аустрија тада водила, дошавши до чина генерала.

Писао је родољубиве, љубавне и мисаоне песме, тежеђи заједништву Јужних Словена.

Петар Прерадовић је умро у педесет петој години живота и сахрањен је у Бечу, да би му неколико година касније посмртни остаци били пренети на загребачко гробље Мирогој.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1805. године дошло је до Боја на Иванковцу;
1807. године Доситеј Обрадовић прешао је из Земуна у устаничку Србију, где је као први Карађорђев министар просвете остао до краја живота;
1860. године рођен је филолог, државник и академик Љубомир Стојановић;
1868. године кнез Милан Обреновић положио је камен темељац зграде Народног позоришта;
1897. године рођен је сликар и један од оснивача Академије ликовних уметности у Београду Мило Милуновић;
1906. године рођен је машински инжењер, конструктор авиона, професор и декан Машинског факултета у Новом Саду Слободан Зрнић;
1908. године рођен је композитор и академик Милан Ристић;
1914. године Немачка је објавила рат Русији;
1935. године рођен је архитекта Ранко Радовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (3)
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

pexels-photo-126407
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ