AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je fudbaler i trener Vujadin Boškov

Na današnji dan, 27. aprila 2014. godine u Novom Sadu je umro fudbaler i trener Vujadin Boškov.

Rođen je 16. maja 1931. godine u Begeču, a već sa petnaest godina je debitovao za Vojvodinu, u kojoj je igrao narednih četrnaest sezona, nastupavši potom jednu sezonu za Sampdoriju i dve za Jang bojs, u kojima je okončao svoju igračku i započeo trenersku karijeru.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je pedeset sedam puta, od 1951. do  1958. godine, učestvovao je na dva Svetska prvenstva i bio deo tima koji je osvojio olimpijsko srebro u Helsinkiju. Nakon odlaska iz Jang bojsa, sedam godina je trenirao Vojvodinu i sa njima postao prvak Jugoslavije.

Potom je tri godine bio selektor reprezentacije, pa trener holandskih Den Haga i Fejnorda, odakle je prešao u Španiju i tamo vodio Saragosu, Real Madrid, sa kojima je osvojio šampionat, dva Kupa kralja i igrao finale Kupa evropskih šampiona, te Sporting iz Hihona. Sredinom osamdesetih je otišao u Italiju, i tu prvo trenirao Askoli, pa Sampdoriju, sa kojom je osvojio dva kupa Italije i do sada jedinu titulu prvaka te zemlje koju Đenovljani imaju, a vodio ih je i do dva finala Kupa pobednika kupova,  u jednom od njih su i pobedili, kao i do finala Kupa evropskih šampiona.

Vujke je zatim trenirao još nekoliko italijanskih klubova, među kojima su Roma i Napoli, švajcarski Servet i ponovo reprezentaciju Jugoslavije, na njenom poslednjem Evropskom prvenstvu.

Vujadin Boškov sahranjen je na groblju u Begeču, a sahrani su pored mnogih domaćih ličnosti, prisustvovali i ljudi iz Sampdorije i delegacija Real Madrida, odajući tako počast velikom treneru.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1929. godine umro je vojvoda Stepa Stepanović;
1957. godine umro je inženjer, profesor i akademik Kirilo Savić;
1992. godine proglašena je Savezna Republika Jugoslavija;
2005. godine umro je reditelj Aleksandar Aca Đorđević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

940775_74-Milorad-Gavrilovic
Prethodni članak

Umro je reditelj i glumac Milorad Gavrilović

sword-3209229_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ