AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je fudbaler i trener Ljubiša Broćić

Na današnji dan, 16. avgusta 1995. godine u Melburnu je umro fudbaler i trener Ljubiša Broćić.

Rođen je 3. oktobra 1911. godine u Guči, a fudbal je igrao za beogradsku Jugoslaviju, B reprezentaciju i selekciju Beograda, dok je najveće uspehe ostvario kao trener.

U svojoj dugoj trenerskoj karijeri je trenirao pet reprezentacija i bio član naše delegacije na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. i Svetskom prvenstvu 1950. godine u Brazilu.

Trenirao je takođe i više od deset klubova, među kojima su Crvena zvezda, Vojvodina, PSV Ajndhoven, Juventus i Barselona.

Sa Zvezdom i Juventusom je osvojio domaće šampionate, a sa Barselonom je uspeo da eliminiše Real Madrid iz Kupa evropskih šampiona, prvu put otkako je to takmičenje nastalo. Zbog navodnih veza sa četničkom emigracijom, od sredine pedesetih godina mu je bilo zabranjeno da radi u Jugoslaviji, što je i uticalo na njegovo angažovanje širom sveta.

No, on je ipak pomagao razvoju našeg fudbala na sve moguće načine, a ostaće upamćem i kao jedan od začetnika treninga sa aktivnim odmorom i jedan od prvih koji su stvarali igrače za više pozicija u timu.

Po rečima Miljana Miljanić: „Svi naši treneri treba da zahvale Ljubiši Broćiću, koji je zadužio fudbalski deo sveta od Jugoslavije i Evrope do Južne Amerike, Afrike, Bliskog istoka, Australije.“

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1717. godine princ Eugen Savojski je zauzeo Beograd;
1878. godine rođen je kompozitor i pedagog Isidor Bajić;
1899. godine rođen je književnik Rade Drainac;
1914. godine počela je Cerska bitka;
1921. godine umro je kralj Petar I Karađorđević;
1984. godine umro je pesnik, pisac i novinar Duško Radović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

milovanovic
Prethodni članak

Umro je slikar Milan Milovanović

1453
Naredni članak

Vlaho Bukovac: KRALJ ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ