AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je filozof Svetozar Stojanović

Na današnji dan, 7. maja 2010. godine u Beogradu je umro filozof Svetozar Stojanović.

Rođen je 18. oktobra 1931. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, i potom diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na istom fakultetu je radio od 1958. do 1975. godine, kada je sa još sedam kolega zbog disidentske delatnosti izbačen. Radio je potom u beogradskom Institutu za filozofiju i društvenu teoriju i bio dugo godina njegov predsednik.

Pored navedenog, bio je gostujući profesor na univerzitetima u Americi, Britaniji, Nemačkoj i drugim zemljama, član Upravnog odbora Korčulanske letnje škole, koja je okupljala najuticajnije filozofe tadašnje Jugoslavije, Evrope i sveta, jedno vreme predsednik Srpskog filozofskog društva, specijalni savetnik predsednika SR Jugoslavije Dobrice Ćosića, predsednik i osnivač Srpsko-američkog centra u Beogradu, član Spoljnopolitičkog saveta pri Ministarstvu inostranih poslova Srbije i član Saveta RRA, kao i deo redakcija više časopisa i član Upravnog odbora kompanije Politika.

Bio je član pariskog Međunarodnog instituta za filozofiju, neformalne svetske filozofske akademije i član Akademije za humanistička istraživanja iz Moskve.

Uz Branu Petronijevića i Mihaila Markovića, Svetozar Stojanović je 1996. godine uvršten u Biografski leksikon filozofa 20. veka.

Objavio je sedam knjiga, četiri brošure i oko 130 časopisnih rasprava i članaka. Radovi su mu prevedeni na petnaestak jezika, a naročitog odjeka kod nas i u svetu, u krugovima intelektualaca i filozofa, imala je knjiga Između ideala i stvarnosti.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1594. godine spaljene su mošti Svetog Save;
1892. godine rođen je pesnik, dramaturg i reditelj Žarko Vasiljević;
2007. godine umro je biolog i akademik Vojislav M. Petrović;
2009. godine umro je naučnik i akademik Milutin Stefanović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Sveti velikomučenik Georgije ili Sveti Đorđe bio je rimski vojnik, koji je mučenički stradao tokom progona hrišćana
Prethodni članak

OBIČAJI: Kojim su obrednim ritualima Srbi nekada dočekivali Đurđevdan?

carp-3315526_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ