АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је филозоф Светозар Стојановић

На данашњи дан, 7. маја 2010. године у Београду је умро филозоф Светозар Стојановић.

Рођен је 18. октобра 1931. године у Крагујевцу, где је завршио основну школу и гимназију, и потом дипломирао и докторирао на Филозофском факултету у Београду. На истом факултету је радио од 1958. до 1975. године, када је са још седам колега због дисидентске делатности избачен. Радио је потом у београдском Институту за филозофију и друштвену теорију и био дуго година његов председник.

Поред наведеног, био је гостујући професор на универзитетима у Америци, Британији, Немачкој и другим земљама, члан Управног одбора Корчуланске летње школе, која је окупљала најутицајније филозофе тадашње Југославије, Европе и света, једно време председник Српског филозофског друштва, специјални саветник председника СР Југославије Добрице Ћосића, председник и оснивач Српско-америчког центра у Београду, члан Спољнополитичког савета при Министарству иностраних послова Србије и члан Савета РРА, као и део редакција више часописа и члан Управног одбора компаније Политика.

Био је члан париског Међународног института за филозофију, неформалне светске филозофске академије и члан Академије за хуманистичка истраживања из Москве.

Уз Брану Петронијевића и Михаила Марковића, Светозар Стојановић је 1996. године уврштен у Биографски лексикон филозофа 20. века.

Објавио је седам књига, четири брошуре и око 130 часописних расправа и чланака. Радови су му преведени на петнаестак језика, а нарочитог одјека код нас и у свету, у круговима интелектуалаца и филозофа, имала је књига Између идеала и стварности.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1594. године спаљене су мошти Светог Саве;
1892. године рођен је песник, драматург и редитељ Жарко Васиљевић;
2007. године умро је биолог и академик Војислав М. Петровић;
2009. године умро је научник и академик Милутин Стефановић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Свети великомученик Георгије или Свети Ђорђе био је римски војник, који је мученички страдао током прогона хришћана
Претходни чланак

ОБИЧАЈИ: Којим су обредним ритуалима Срби некада дочекивали Ђурђевдан?

carp-3315526_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ