AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je filolog, političar i akademik Ljubomir Stojanović

Na današnji dan, 16. juna 1930. godine u Pragu je umro filolog, političar, državnik i akademik Ljubomir Stojanović. Rođen je 18. avgusta 1860. godine u Užicu, a nakon završene Velike škole studirao je i usavršavao se u Beču, Petrogradu, Lajpcigu, Berlinu, Moskvi i Pragu. Tokom karijere je bio profesor Druge gimnazije u Beogradu, docent ruskog jezika na Velikoj školi , narodni poslanik, ministar prosvete i crkvenih dela, kao i predsednik vlade. Takođe je bio i član Narodne radikalne stranke, pa potom predsednik izdvojene Samostalne radikalne stranke, iz koje je kasnije nastala Demokratska stranka, kao i jedan od osnivača i predsednik Republikanske stranke posle Prvog svetskog rata. Bio je izuzetno aktivan na naučnom polju, a deset godina je bio i sekretar Srpske kraljevske akademije nauka. Priredio je desetak knjiga narodnih pesama, sedam tomova Vukove prepiske, fotolitografsko izdanje „Miroslavljevog jevanđelja“, knjige „Stari srpski natpisi i zapisi“, „Stari srpski rodoslovi i letopisi“, „Stare srpske povelje i pisma“, monografiju „Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića“, a pisao je i udžbenike gramatike za srednje škole, studije o štamparijama, srpskim crkvama i drugo. U Užicu je do skoro postojala rodna kuća ovog velikog filologa, a njegovo ime još uvek nose ulice u mnogim našim gradovima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:
1859. godine rođen je slikar Paja Jovanović;
1866. godine rođen je istoričar, profesor, političar i akademik Dragoljub Draža Pavlović;
1884. godine rođen je književnik Milutin Uskoković;
1944. godine na Visu je sklopljen sporazum Tito-Šubašić, o odnosima Narodnooslobodilačkog pokreta i Vlade Jugoslavije u emigraciji;
1954. godine osnovan je Muzej Prvog srpskog ustanka, iz koga će se kasnije razviti Istorijski muzej Srbije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

nis
Prethodni članak

Osnovan je Univerzitet u Nišu

Muzeji-2
Naredni članak

Osnovana je Moderna galerija