АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је филолог, политичар и академик Љубомир Стојановић

На данашњи дан, 16. јуна 1930. године у Прагу је умро филолог, политичар, државник и академик Љубомир Стојановић. Рођен је 18. августа 1860. године у Ужицу, а након завршене Велике школе студирао је и усавршавао се у Бечу, Петрограду, Лајпцигу, Берлину, Москви и Прагу. Током каријере је био професор Друге гимназије у Београду, доцент руског језика на Великој школи , народни посланик, министар просвете и црквених дела, као и председник владе. Такође је био и члан Народне радикалне странке, па потом председник издвојене Самосталне радикалне странке, из које је касније настала Демократска странка, као и један од оснивача и председник Републиканске странке после Првог светског рата. Био је изузетно активан на научном пољу, а десет година је био и секретар Српске краљевске академије наука. Приредио је десетак књига народних песама, седам томова Вукове преписке, фотолитографско издање „Мирослављевог јеванђеља“, књиге „Стари српски натписи и записи“, „Стари српски родослови и летописи“, „Старе српске повеље и писма“, монографију „Живот и рад Вука Стефановића Караџића“, а писао је и уџбенике граматике за средње школе, студије о штампаријама, српским црквама и друго. У Ужицу је до скоро постојала родна кућа овог великог филолога, а његово име још увек носе улице у многим нашим градовима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:
1859. године рођен је сликар Паја Јовановић;
1866. године рођен је историчар, професор, политичар и академик Драгољуб Дража Павловић;
1884. године рођен је књижевник Милутин Ускоковић;
1944. године на Вису је склопљен споразум Тито-Шубашић, о односима Народноослободилачког покрета и Владе Југославије у емиграцији;
1954. године основан је Музеј Првог српског устанка, из кога ће се касније развити Историјски музеј Србије.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

nis
Претходни чланак

Основан је Универзитет у Нишу

Muzeji-2
Наредни чланак

Основана је Модерна галерија