AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je filmski radnik Vladimir Pogačić

Na današnji dan, 13. septembra 1999. godine u Beogradu je umro jedan od najznačajnijih domaćih filmskih radnika Vladimir Pogačić.

Rođen je 23. septembra 1919. godine u Karlovcu, i pre Drugog svetskog rata je studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a posle rata film na Visokoj filmskoj školi u Beogradu.

Godine 1948. je snimio prvi od svojih desetak filmova, među kojima se izdvajaju Poslednji dan, Anikina vremena, Subotom uveče, Sam i Veliki i mali, koji je bio prvi jugoslovenski film nagrađen na nekom međunarodnom festivalu.

Od 1954. do 1981. godine je bio direktor Jugoslovenske kinoteke, a tih decenija je u više navrata bio i potpredsednik Međunarodne organizacije filmskih arhiva, kao i predsednik te organizacije od 1972. do 1979. godine, te poptredsednik Saveta za film, radio i televiziju pri Unesku.

Vladimir Pogačić je napisao brojne eseje o filmskoj umetnosti, monografiju o Viskontiju, bio je osnivač i urednik časopisa Film danas i dugogodišnji profesor režije i istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1903. godine rođen je književnik i novinar Branimir Ćosić;
1933. godine rođen je književnik, pesnik i TV autor Duško Trifunović;
1959. godine rođen je Nenad Radulović, poznatiji kao Neša Leptir, rok muzičar, pevač beogradske grupe Poslednja igra leptira i član  Indeksovog radio pozorišta;
1979. godine rođen je odbojkaš Ivan Miljković;
2014. godine umro je fudbaler Milan Galić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

corovic
Prethodni članak

Nagrade „Svetozar Ćorovićˮ i „Vladimir Ćorovićˮ

bavarian-2519361_1280
Naredni članak

KAFANA „NOVI VEK”