АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је филмски радник Владимир Погачић

На данашњи дан, 13. септембра 1999. године у Београду је умро један од најзначајнијих домаћих филмских радника Владимир Погачић.

Рођен је 23. септембра 1919. године у Карловцу, и пре Другог светског рата је студирао историју уметности на Филозофском факултету у Загребу, а после рата филм на Високој филмској школи у Београду.

Године 1948. је снимио први од својих десетак филмова, међу којима се издвајају Последњи дан, Аникина времена, Суботом увече, Сам и Велики и мали, који је био први југословенски филм награђен на неком међународном фестивалу.

Од 1954. до 1981. године је био директор Југословенске кинотеке, а тих деценија је у више наврата био и потпредседник Међународне организације филмских архива, као и председник те организације од 1972. до 1979. године, те поптредседник Савета за филм, радио и телевизију при Унеску.

Владимир Погачић је написао бројне есеје о филмској уметности, монографију о Висконтију, био је оснивач и уредник часописа Филм данас и дугогодишњи професор режије и историје филма на Факултету драмских уметности у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године рођен је књижевник и новинар Бранимир Ћосић;
1933. године рођен је књижевник, песник и ТВ аутор Душко Трифуновић;
1959. године рођен је Ненад Радуловић, познатији као Неша Лептир, рок музичар, певач београдске групе Последња игра лептира и члан  Индексовог радио позоришта;
1979. године рођен је одбојкаш Иван Миљковић;
2014. године умро је фудбалер Милан Галић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

corovic
Претходни чланак

Награде „Светозар Ћоровићˮ и „Владимир Ћоровићˮ

bavarian-2519361_1280
Наредни чланак

КАФАНА „НОВИ ВЕК”