АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је фармаколог и академик Јован Туцаков

На данашњи дан, 22. септембра 1978. године у Београду је умро фармаколог и академик Јован Туцаков.

Рођен је 24. јануара 1905. године у Чуругу, а завршио је два фармацеутска факултета, један у Загребу и други у Француској, где је у Нансију и докторирао.

Био је редовни члан САНУ, члан Француске академије фармације и Академије за козметологију и дерматологију у Паризу, један од оснивача и управник Института за проучавање лековитог биља Др Јосиф Панчић и дугогодишњи управник Института за фармакологију.

Такође је објавио велики број научних радова, монографија и књига о лековитом биљу, а писац је и првог уџбеника из фармакологије на српском језику.

Јован Туцаков је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, и данас по једна улица у главном и његовом родном граду носе његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1773. године убијен је лажни цар Шћепан Мали;
1882. годинe преминула је прва српска школована сликарка Катарина Ивановић;
2000. године умро је композитор Александар Кораћ;
2010. године умро је глумац Предраг Тасовац;
2014. године у Београду је умро писац и сценариста Ђорђе Лебовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

orthodoxy-2142536_1280
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

СЈЗ
Наредни чланак

„Добар дан, царски суци на Бањој Луци!”