АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је етномузиколог и професор Драгослав Девић

На данашњи дан, 21. септембра 2017. године у Београду је умро етномузиколог и професор Драгослав Девић.

Рођен је 15. августа 1925. године у Пожаревцу, одакле је након основне школе и гимназије, у Београду дипломирао на Музичкој академији и Филозофском факултету, на групи за етнологију, те докторирао музичке науке (етномузикологију).

Радио је потом као професор у Музичкој школи Станковић, па на Факултету музичке уметности, на предмету етномузикологија.

У свом научном раду се највише бавио изучавањем и очувањем српске музичке традиције, у вези са чиме је објавио бројне текстове, радове, уџбенике и књиге, и оставио многобројне снимке и емисије на Радио Београду.

Драгослав Девић се такође ангажовао у организацији различитих сабора и смотри народног стваралаштва, од којих су вероватно најпознатији Драгачевски сабор трубача у Гучи и Хомољски мотиви у Кучеву, и за свој рад добио многе награде и признања, међу којима је и Вукова награда.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1726. године рођен је књижевник и историчар Јован Рајић;
1842. године умро је Сава Текелија, први Србин доктор права, оснивач Текелијанума, председник Матице српске, добротвор, племић, трговац, филантроп и ктитор;
1846. године рођен је социјалиста и политичар Светозар Марковић;
1904. године крунисан је краљ Петар I Карађорђевић;
1931. године рођен је композитор Војислав Воки Костић;
1958. године рођен је композитор, гитариста и певач рок групе ЕКВ Милан Младеновић;
1998. године умро је историчар уметности, музиколог и композитор Драгутин Гостушки.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

mladen
Претходни чланак

Умро је капетан и књижевник Младен Ђуричић

35842357_1264152843722080_3040514035826032640_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА