AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je etnolog i akademik Dragoslav Antonijević

Na današnji dan, 10. septembra 2001. godine u Beogradu je umro etnolog i akademik Dragoslav Antonijević.

Rođen je 17. oktobra 1930. godine u Aleksincu, a etnologiju je diplomirao i doktorirao na beogradskom Filozofskom fakultetu, usavršavajući se u Nemačkoj i Engleskoj.

Radio je najpre u Etnografskom institutu SANU, sredinom šezdesetih godina predavao etnologiju jugoslovenskih naroda na Getingenskom univerzitetu i potom od osnivanja Balkanološkog instituta SANU 1969, tu radio kao naučni savetnik i bio zamenik direktora.

Takođe je bio član redakcija više časopisa i knjiga, i predsednik Udruženja folklorista Srbije, a svojim naučnim radom je dao značajan doprinos proučavanju etnologije Balkana, od bavljenja stočarstvom, preko fenomena ritualnog transa do epskih pesama.

Dragoslav Antonijević, redovni član SANU, za svoj rad je dobio i mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Vukova nagrada, nagrada Borivoje Drobnjaković i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1793. godine rođen je istoričar, književnik i profesor Georgije Magarašević;
1875. godine poginuo je hajduk i ustanik Petar Popović Pecija;
1919. godine Austrija i saveznici su potpisali mir u dvorcu Sen Žermen kraj Pariza, kojim je Austrija priznala nezavisnost Poljske, Mađarske, Čehoslovačke i Kraljevine SHS;
1934. godine rođen je slikar i profesor Slavoljub Čvorović;
1934. godine rođen je glumac i reditelj Dejan Čavić;
1956. godine otvoren je novi beogradski most preko Save;
1959. godine rođen je glumac Branko Vidaković;
1960. godine fudbalska reprezentacija Jugoslavije pobedila je u finalu Olimpijskog turnira u Rimu reprezentaciju Danske sa 3:1 i osvojila zlatnu medalju;
2002. godine na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu osnovana je prva DNK laboratorija u SRJ;
2010. godine umro je glumac Radomir Rade Marković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

46492_dunav4_origh
Prethodni članak

Kod Velikog ratnog ostrva je potonuo brod „Nišˮ

401px-Stevan_Raickovic
Naredni članak

STEVAN RAIČKOVIĆ SA DRUGARICAMA IZ OSNOVNE