АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је етнолог и академик Драгослав Антонијевић

На данашњи дан, 10. септембра 2001. године у Београду је умро етнолог и академик Драгослав Антонијевић.

Рођен је 17. октобра 1930. године у Алексинцу, а етнологију је дипломирао и докторирао на београдском Филозофском факултету, усавршавајући се у Немачкој и Енглеској.

Радио је најпре у Етнографском институту САНУ, средином шездесетих година предавао етнологију југословенских народа на Гетингенском универзитету и потом од оснивања Балканолошког института САНУ 1969, ту радио као научни саветник и био заменик директора.

Такође је био члан редакција више часописа и књига, и председник Удружења фолклориста Србије, а својим научним радом је дао значајан допринос проучавању етнологије Балкана, од бављења сточарством, преко феномена ритуалног транса до епских песама.

Драгослав Антонијевић, редовни члан САНУ, за свој рад је добио и многе награде и признања, међу којима су Вукова награда, награда Боривоје Дробњаковић и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1793. године рођен је историчар, књижевник и професор Георгије Магарашевић;
1875. године погинуо је хајдук и устаник Петар Поповић Пеција;
1919. године Аустрија и савезници су потписали мир у дворцу Сен Жермен крај Париза, којим је Аустрија признала независност Пољске, Мађарске, Чехословачке и Краљевине СХС;
1934. године рођен је сликар и професор Славољуб Чворовић;
1934. године рођен је глумац и редитељ Дејан Чавић;
1956. године отворен је нови београдски мост преко Саве;
1959. године рођен је глумац Бранко Видаковић;
1960. године фудбалска репрезентација Југославије победила је у финалу Олимпијског турнира у Риму репрезентацију Данске са 3:1 и освојила златну медаљу;
2002. године на Институту за судску медицину у Београду основана је прва ДНК лабораторија у СРЈ;
2010. године умро је глумац Радомир Раде Марковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

46492_dunav4_origh
Претходни чланак

Код Великог ратног острва је потонуо брод „Нишˮ

401px-Stevan_Raickovic
Наредни чланак

СТЕВАН РАИЧКОВИЋ СА ДРУГАРИЦАМА ИЗ ОСНОВНЕ