AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je ekonomista Čedomilj Mijatović

Na današnji dan 14. maja 1932.godine, u devedestoj godini, u Londonu  je umro političar, ekonomista, diplomata, istoričar, književnik i publicist Čedomilj Mijatović.

Rođen je oktobra 1842. godine u Beogradu i nakon završenog Liceja je studirao u Minhenu, Lajpcigu, Cirihu i Beču, bio profesor ekonomije na Velikoj školi, jedan od osnivača Napredne stranke, predsednik Srpske kraljevske akademije, utemeljivač Narodne banke i više puta ministar finansija.

Među prvima je počeo da izučava i piše radove u vezi sa privrednom istorijom srednjovekovne Srbije . Kao ministar inostranih poslova je sa Austrougarskom potpisao Tajnu konvenciju 1881.godine, a na mestu ministra finansija je uveo dinar kao novčanu jedinicu Srbije.

Bavio se i književnim radom, pisao pripovetke, romane i prevodio sa stranih jezika. Bio je prvi Srbin izabran za počasnog člana Kraljevskog istorijskog društva u Londonu, gde je došao posle  Majskog prevrata i živeo do smrti.

Podjednako religiozan i mistik kakav je bio, odbio je ponudu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i Nikole Pašića 1914. godine na mesto arhiepiskopa u Skoplju, sa mogućnošću da postane patrijarh kada Srbija dobije patrijaršiju.

Nakon smrti u britanskoj prestonici, Čedomilj Mijatović je sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1852. godine rođen je pravnik i političar Đorđe Krasojević;
1859. godine rođena je srpska kneginja i kraljica Natalija Obrenović;
1874. godine rođen je vajar Simeon Roksandić;
1898. godine umro je književnik i pozorišni kritičar, istoričar književnosti, rektor Velike škole i akademik Svetislav Vulović;
1907. godine umro je pisac i pesnik Milorad Mitrović;
1909. godine rođen je istoričar umetnosti, profesor i akademik Svetozar Radojčić;
1925. godine rođen je pravnik, profesor i akademik Ljubomir Tadić;
1925. godine rođen je pesnik i književnik Branko V. Radičević;
1926. godine umro je pedagog i profesor Velike škole u Beogradu, Jovan Miodragović;
1956. godine umro je kompozitor i dirigent Jovan Bandur.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kul-Tanasijevic-02
Prethodni članak

Umro je pevač i kompozitor Petar Tanasijević

eclipse-1492818_1280
Naredni članak

Narodna verovanja i predanja: SUNCE