АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је eкономиста Чедомиљ Мијатовић

На данашњи дан 14. маја 1932.године, у деведестој години, у Лондону  је умро политичар, економиста, дипломата, историчар, књижевник и публицист Чедомиљ Мијатовић.

Рођен је октобра 1842. године у Београду и након завршеног Лицеја је студирао у Минхену, Лајпцигу, Цириху и Бечу, био професор економије на Великој школи, један од оснивача Напредне странке, председник Српске краљевске академије, утемељивач Народне банке и више пута министар финансија.

Међу првима је почео да изучава и пише радове у вези са привредном историјом средњовековне Србије . Као министар иностраних послова је са Аустроугарском потписао Тајну конвенцију 1881.године, а на месту министра финансија је увео динар као новчану јединицу Србијe.

Бавио се и књижевним радом, писао приповетке, романе и преводио са страних језика. Био је први Србин изабран за почасног члана Краљевског историјског друштва у Лондону, где је дошао после  Мајског преврата и живео до смрти.

Подједнако религиозан и мистик какав је био, одбио је понуду престолонаследника Александра Карађорђевића и Николе Пашића 1914. године на место архиепископа у Скопљу, са могућношћу да постане патријарх када Србија добије патријаршију.

Након смрти у британској престоници, Чедомиљ Мијатовић је сахрањен на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1852. године рођен је правник и политичар Ђорђе Красојевић;
1859. године рођена је српска кнегиња и краљица Наталија Обреновић;
1874. године рођен је вајар Симеон Роксандић;
1898. године умро је књижевник и позоришни критичар, историчар књижевности, ректор Велике школе и академик Светислав Вуловић;
1907. године умро је писац и песник Милорад Митровић;
1909. године рођен је историчар уметности, професор и академик Светозар Радојчић;
1925. године рођен је правник, професор и академик Љубомир Тадић;
1925. године рођен је песник и књижевник Бранко В. Радичевић;
1926. године умро је педагог и професор Велике школе у Београду, Јован Миодраговић;
1956. године умро је композитор и диригент Јован Бандур.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kul-Tanasijevic-02
Претходни чланак

Умро је певач и композитор Петар Танасијевић

eclipse-1492818_1280
Наредни чланак

Народна веровања и предања: СУНЦЕ