AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je dubrovački renesansni pisac Marin Držić

Na današnji dan, 2. maja 1567. godine u Veneciji je umro najveći dubrovački renesansni pisac  Marin Držić.

Rođen je 1508. godine u Dubrovniku, gde je završio licej, nakon čega je kao stipendist otišao u Sijenu i tu se formirao kao dramski pisac.

Po povratku u rodni grad je stupio u službu izvesnog grofa i sa njim potom boravio u Beču i Carigradu, prošavši u svojim putovanjima i kroz Srbiju.

Njegov avanturistički duh i život koji je vodio, omogućili su mu da pored znanja koje je stekao, upozna i različite krajeve, običaje i mentalitet ljudi, što mu je obezbedilo motive, zaplete i paletu likova za buduće komedije.

Književni rad je počeo ljubavnim pesmama, ali mu je talenat najviše došao do izražaja u pastoralnim igrama i komedijama, čiji svet čine različiti slojevi društva, od seljaka i sluga, do trgovaca i plemića, pri čemu on često ljude iz naroda postavlja iznad vlastele.

Usled neuspelog pokušaja zavere i namere da podigne ustanak protiv vlasti u Dubrovniku, kao i izjava protiv Senata, više nije mogao u njega da se vrati, te je tako umro u Veneciji. Neka od njegovih dela su Tirena, Venera i Adon, Novela od Stanca, Skup, Mande, Arkulin, Plakir i najpoznatije Dundo Maroje, kao i neka sačuvana samo u fragmentima, poput komedija Pomet, Pjerin i Džuho Krpeta.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1852. godine rođen je novinar Pera Todorović;
1946. godine rođen je biolog, profesor i akademik Nikola Tucić;
1978. godine umro je glumac Slobodan Cica Perović;
1987. godine rođen je vaterpolista Filip Filipović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Orao_Stefan_Manasija_(1415-1418)
Prethodni članak

GRB: Gorda tradicija carskog orla

4.1.2
Naredni članak

Umro je pisac i episkop Platon Atanacković