АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је дубровачки ренесансни писац Марин Држић

На данашњи дан, 2. маја 1567. године у Венецији је умро највећи дубровачки ренесансни писац  Марин Држић.

Рођен је 1508. године у Дубровнику, где је завршио лицеј, након чега је као стипендист отишао у Сијену и ту се формирао као драмски писац.

По повратку у родни град је ступио у службу извесног грофа и са њим потом боравио у Бечу и Цариграду, прошавши у својим путовањима и кроз Србију.

Његов авантуристички дух и живот који је водио, омогућили су му да поред знања које је стекао, упозна и различите крајеве, обичаје и менталитет људи, што му је обезбедило мотиве, заплете и палету ликова за будуће комедије.

Књижевни рад је почео љубавним песмама, али му је таленат највише дошао до изражаја у пасторалним играма и комедијама, чији свет чине различити слојеви друштва, од сељака и слуга, до трговаца и племића, при чему он често људе из народа поставља изнад властеле.

Услед неуспелог покушаја завере и намере да подигне устанак против власти у Дубровнику, као и изјава против Сената, више није могао у њега да се врати, те је тако умро у Венецији. Нека од његових дела су Тирена, Венера и Адон, Новела од Станца, Скуп, Манде, Аркулин, Плакир и најпознатије Дундо Мароје, као и нека сачувана само у фрагментима, попут комедија Помет, Пјерин и Џухо Крпета.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1852. године рођен је новинар Пера Тодоровић;
1946. године рођен је биолог, професор и академик Никола Туцић;
1978. године умро је глумац Слободан Цица Перовић;
1987. године рођен је ватерполиста Филип Филиповић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Orao_Stefan_Manasija_(1415-1418)
Претходни чланак

ГРБ: Горда традиција царског орла

4.1.2
Наредни чланак

Умро је писац и епископ Платон Атанацковић