AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je Đorđe Vajfert

Na današnji dan, 12. januara 1937. godine u Beogradu je umro industrijalac i guverner Narodne banke Đorđe Vajfert.

Rođen je 15. juna 1850. godine u Pančevu, u imućnoj porodici industrijalaca. Njegov deda se doselio u Pančevo i počeo da se bavi prvo trgovinom, a potom i proizvodnjom piva, što je nastavio da radi i Đorđev otac Ignjat, pa su Vajfertovi 1865. godine iznajmili pivaru u Beogradu i počeli i tu da prave svoje pivo.

Đorđe Vajfert je išao u nemačku osnovnu i mađarsku srednju školu u Pančevu, pa u Trgovačku akademiju u Budimpešti, posle čega je otišao na usavršavanje u Vajenštofen, pored Minhena.

Po završetku studija, 1872. godine je došao u Beograd i sa ocem sazidao pivaru na Topčiderskom brdu, koja je u to vreme bila najmodernija na Balkanu i najveća po obimu proizvodnje. Đorđe je ubrzo postao jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji, te je pored pivara u Pančevu i Beogradu bio suvlasnik pivare u Sremskoj Mitrovici i Nišu, a njegovo pivo je dva puta osvajalo zlatnu medalju za kvalitet na Svetskoj izložbi piva.

Vajfert je imao i velikog udela u razvoju rudarstva kod nas krajem XIX i početkom XX veka. U selu Glogovac je osnovao centar za istraživanje rudnih bogatstava, otvorio je rudnik u Kostolcu i uz odobrenje srpske vlade počeo da traži rudna nalazišta po Srbiji, te mu se posle nekoliko neuspešnih poduhvata posrećilo 1903. godine sa otvaranjem Borskog rudnika.

Bio je i osnivač mnogobrojnih društava i udruženja, poput Fonda Kralj Stefan Dečanski, Fonda Sveti Đorđe, Društva Sveti Sava i bolnica, a u dobrotvorne svrhe je poklanjao i svoja imanja.

Pomogao je izgradnju Srpske akademije nauka i umetnosti, sagradio Crkvu Svete Ane u Pančevu, portalnu zgradu na rimokatoličkom groblju i još mnoge javne i dobrotvorne ustanove.

Bio je guverner Narodne banke u dva navrata, ukupno dvadeset šest godina, posle čega je izabran za doživotnog počasnog guvernera. Bio je počasni predsednik industrijske komore, predsednik novčanog zavoda Beogradska zadruga, predsednik Pučke banke i predsednik upravnog odbora Samostalne monopolske uprave Kraljevine Srbije.

Učestvovao je u Srpsko-turskom ratu, a tokom balkanskih i Prvog svetskog rata finansijski je pomagao narod i državu.

Kao veliki kolekcionar, porodičnu numizmatičku zbirku je poklonio Narodnom muzeju Srbije i Beogradskom univerzitetu, dok je Muzeju grada Beograda poklonio svoju zbirku slika, skica i mapa, koju je nasledio od oca.

Za života je višestruko odlikovan, a postao je i počasni građanin Pančeva i Knjaževca.

Đorđe Vajfert je sahranjen u porodičnoj grobnici na rimokatoličkom groblju u Pančevu, nije imao potomaka, a njegova imovina je nakon Drugog svetskog rata nacionalizovana.

Danas se njegov lik nalazi na novčanicama od 1000 dinara.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1943. godine umro je vajar Simeon Roksandić;
2009. godine umro je slikar i karikaturista Dragan Savić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

biblioteka
Prethodni članak

Osnovana je Biblioteka grada Beograda

800px-Patriarchate_of_Peć_09_2010_1
Naredni članak

PEĆKA PATRIJARŠIJA – DUHOVNO SREDIŠTE SRBA