АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је Ђорђе Вајферт

На данашњи дан, 12. јануара 1937. године у Београду је умро индустријалац и гувернер Народне банке Ђорђе Вајферт.

Рођен је 15. јуна 1850. године у Панчеву, у имућној породици индустријалаца. Његов деда се доселио у Панчево и почео да се бави прво трговином, а потом и производњом пива, што је наставио да ради и Ђорђев отац Игњат, па су Вајфертови 1865. године изнајмили пивару у Београду и почели и ту да праве своје пиво.

Ђорђе Вајферт је ишао у немачку основну и мађарску средњу школу у Панчеву, па у Трговачку академију у Будимпешти, после чега је отишао на усавршавање у Вајенштофен, поред Минхена.

По завршетку студија, 1872. године је дошао у Београд и са оцем сазидао пивару на Топчидерском брду, која је у то време била најмодернија на Балкану и највећа по обиму производње. Ђорђе је убрзо постао један од најбогатијих људи у Србији, те је поред пивара у Панчеву и Београду био сувласник пиваре у Сремској Митровици и Нишу, а његово пиво је два пута освајало златну медаљу за квалитет на Светској изложби пива.

Вајферт је имао и великог удела у развоју рударства код нас крајем XIX и почетком XX века. У селу Глоговац је основао центар за истраживање рудних богатстава, отворио је рудник у Костолцу и уз одобрење српске владе почео да тражи рудна налазишта по Србији, те му се после неколико неуспешних подухвата посрећило 1903. године са отварањем Борског рудника.

Био је и оснивач многобројних друштава и удружења, попут Фонда Краљ Стефан Дечански, Фонда Свети Ђорђе, Друштва Свети Сава и болница, а у добротворне сврхе је поклањао и своја имања.

Помогао је изградњу Српске академије наука и уметности, саградио Цркву Свете Ане у Панчеву, порталну зграду на римокатоличком гробљу и још многе јавне и добротворне установе.

Био је гувернер Народне банке у два наврата, укупно двадесет шест година, после чега је изабран за доживотног почасног гувернера. Био је почасни председник индустријске коморе, председник новчаног завода Београдска задруга, председник Пучке банке и председник управног одбора Самосталне монополске управе Краљевине Србије.

Учествовао је у Српско-турском рату, а током балканских и Првог светског рата финансијски је помагао народ и државу.

Као велики колекционар, породичну нумизматичку збирку је поклонио Народном музеју Србије и Београдском универзитету, док је Музеју града Београда поклонио своју збирку слика, скица и мапа, коју је наследио од оца.

За живота је вишеструко одликован, а постао је и почасни грађанин Панчева и Књажевца.

Ђорђе Вајферт је сахрањен у породичној гробници на римокатоличком гробљу у Панчеву, није имао потомака, а његова имовина је након Другог светског рата национализована.

Данас се његов лик налази на новчаницама од 1000 динара.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1943. године умро је вајар Симеон Роксандић;
2009. године умро је сликар и карикатуриста Драган Савић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

biblioteka
Претходни чланак

Основана је Библиотека града Београда

800px-Patriarchate_of_Peć_09_2010_1
Наредни чланак

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА – ДУХОВНО СРЕДИШТЕ СРБА