LjudiNa današnji dan

Umro je despot Đurađ Branković

Na današnji dan, 24. decembra 1456. godine u Srebrenici pod Rudnikom je umro despot Đurađ Branković.

Rođen je oko 1375. godine i bio je sin Vuka Brankovića i Mare, ćerke kneza Lazara i brata despota Stefana Lazarevića. Živeo je dakle u veoma „teškom“ periodu za Srbiju ( mada se teško može reći da je neki period u istoriji ovog podneblja bio „lak“), te je tako život proveo sve vreme pokušavajući da izvuče najbolje za svoju zemlju koja se nalazila između sve jačeg Osmanskog carstva i Ugarske.

Mada je posle bitke kod Angore bio u sukobu sa Stefanom Lazarevićem, kasnije su se izmirili i Stefan ga je 1426, godinu dana pre svoje smrti, proglasio za naslednika.

Iako u to vreme Srbija nije raspolagala vojnom silom koja je mogla da se poredi sa vojskama država koji su je stiskale sa juga i severa, bila je jedna od najbogatijih evropskih zemalja, a to bogatstvo Đurađ je trošio pokušavajući da zaštiti Srbiju, bilo tako što je agitovao u inostranstvu, ili tako što je za samo dve do tri godine podigao smederevsku tvrđavu, nakon što je Beograd ponovo pripao Mađarima.

Bivao je shodno tome čas u vazalnom odnosu prema Turcima, čas prema Ugarima, pa je sa tim u vezi i sa vladarima i najvećim vojskovođama ovih država čas bio prijatelj, a čas smrtni neprijatelj. Takođe je čuvao pravoslavlje između pokušaja jednih i drugih da narod preobrate u muslimane, odnosno u katolike.

Bilo kako bilo, despot se do poslednjih godina života i fizički i umno trudio da sačuva Srbiju, pa je tako godinu dana pred smrt, sa osamdeset punih godina, u jednom sukobu izgubio tri prsta na desnoj ruci, što je po nekim izvorima, usled nemogućnosti da rana zaraste i proširenja zaraze, dovelo i do njegove smrti.

Despot Đurađ Branković je sahranjen u crkvi Krive Rijke ispod Rudnika, u gornjem toku reke Despotovice.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1863. godine rođen je političar, državnik i osnivač Demokratske stranke Ljubomir Davidović;
1883. godine rođen je slikar i akademik Stojan Aralica;
1911. godine umro je lekar i pilot Vladimir Aleksić;
1912. godine osnovana je Vazduhoplovna komanda srpske vojske;
1921. godine umro je fizičar i profesor Đorđe Stanojević;
2006. godine umro je vaterpolista Mirko Sandić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

index2
Prethodni članak

Rođen je arheolog, profesor i akademik Vladislav Popović

Nemanja_Stanković
Naredni članak

Rođen je violončelista Nemanja Stanković