ЉудиНа данашњи дан

Умро је деспот Ђурађ Бранковић

На данашњи дан, 24. децембра 1456. године у Сребреници под Рудником је умро деспот Ђурађ Бранковић.

Рођен је око 1375. године и био је син Вука Бранковића и Маре, ћерке кнеза Лазара и брата деспота Стефана Лазаревића. Живео је дакле у веома „тешком“ периоду за Србију ( мада се тешко може рећи да је неки период у историји овог поднебља био „лак“), те је тако живот провео све време покушавајући да извуче најбоље за своју земљу која се налазила између све јачег Османског царства и Угарске.

Мада је после битке код Ангоре био у сукобу са Стефаном Лазаревићем, касније су се измирили и Стефан га је 1426, годину дана пре своје смрти, прогласио за наследника.

Иако у то време Србија није располагала војном силом која је могла да се пореди са војскама држава који су је стискале са југа и севера, била је једна од најбогатијих европских земаља, а то богатство Ђурађ је трошио покушавајући да заштити Србију, било тако што је агитовао у иностранству, или тако што је за само две до три године подигао смедеревску тврђаву, након што је Београд поново припао Мађарима.

Бивао је сходно томе час у вазалном односу према Турцима, час према Угарима, па је са тим у вези и са владарима и највећим војсковођама ових држава час био пријатељ, а час смртни непријатељ. Такође је чувао православље између покушаја једних и других да народ преобрате у муслимане, односно у католике.

Било како било, деспот се до последњих година живота и физички и умно трудио да сачува Србију, па је тако годину дана пред смрт, са осамдесет пуних година, у једном сукобу изгубио три прста на десној руци, што је по неким изворима, услед немогућности да рана зарасте и проширења заразе, довело и до његове смрти.

Деспот Ђурађ Бранковић је сахрањен у цркви Криве Ријке испод Рудника, у горњем току реке Деспотовице.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1863. године рођен је политичар, државник и оснивач Демократске странке Љубомир Давидовић;
1883. године рођен је сликар и академик Стојан Аралица;
1911. године умро је лекар и пилот Владимир Алексић;
1912. године основана је Ваздухопловна команда српске војске;
1921. године умро је физичар и професор Ђорђе Станојевић;
2006. године умро је ватерполиста Мирко Сандић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

index2
Претходни чланак

Рођен је археолог, професор и академик Владислав Поповић

Nemanja_Stanković
Наредни чланак

Рођен је виолончелиста Немања Станковић