AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je Desimir Žižović Buin, tvorac „Mirka i Slavkaˮ

Na današnji dan, 6. decembra 1996. godine u Beogradu je umro strip crtač Desimir Žižović Buin.

Rođen je u selu Gornji Branetići 1920. godine, i tu je završio četiri razreda osnovne škole, a s obzirom da je bio i talentovan za umetnost, sam je učio da crta, slika, vaja i bavi se drugim zanatima.

Tokom Drugog svetskog rata je pristupio Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, ali ih je pred kraj rata napustio i prijavio se u Umetničku zadrugu u Beogradu, koju je vodio Đorđe Andrejević Kun.

Ovaj ga je, saznavši za njegovu prošlost, poslao na Sremski front gde je trebalo da bude ubijen.

Ipak, Buin je preživeo to stradanje i nakon rata se, posle nekoliko godina provedenih u Banatskom Plandištu, vratio u Gornji Milanovac i počeo da radi kao dizajner u Tipoplastici, a ono po čemu je do danas ostao poznat prvi put se pojavilo 1958. godine u Dečjim novinama.

Bio je to strip o Mirku i Slavku. Iako je on i pre toga radio stripove o Marku Kraljeviću, Hajduk Stanku i druge, strip o dvojici dečaka kurira koji se bore protiv Nemaca postao je najčitaniji jugoslovenski strip u istoriji, sa tiražima većim od 150.000. Izlazio je sve do kraja sedamdesetih godina, preveden je na mnoge jezike, a po njemu je snimljen čak i igrani film.

Desimir Žižović Buin se pored slikarstva bavio i obradom kamena, pa je uradio više spomen-ploča, spomen-česmi, krajputaša, kao i čuvenu etiketu za prepečenicu Takovo.

Sahranjen je u svom rodnom selu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1833. godine rođen je pravnik, lekar i pesnik Jovan Jovanović Zmaj;
1878. godine rođen je novinar i političar, jedan od vođa radničkog pokreta i jedan od osnivača Srpske socijaldemokratske stranke Radovan Dragović;
1890. godine rođen je botaničar, književnik, profesor Univerziteta u Beogradu i akademik Stevan Jakovljević;
1890. godine rođen je hemičar Aleksandar M. Leko;
1896. godine osnovan je Pedagoški muzej u Beogradu;
1933. godine rođena je novinarka i urednica Programa za decu i mlade TV Beograd Donka Špiček;
1972. godine poginuo je glumac Aleksandar Gavrić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

FOTO: Vikipedija
Prethodni članak

KRKA ‒ DUHOVNI CENTAR DALMATINSKIH SRBA

Breda_Kalef,_Portret
Naredni članak

Rođena je operska pevačica Breda Kalef