АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је Десимир Жижовић Буин, творац „Мирка и Славкаˮ

На данашњи дан, 6. децембра 1996. године у Београду је умро стрип цртач Десимир Жижовић Буин.

Рођен је у селу Горњи Бранетићи 1920. године, и ту је завршио четири разреда основне школе, а с обзиром да је био и талентован за уметност, сам је учио да црта, слика, ваја и бави се другим занатима.

Током Другог светског рата је приступио Југословенској војсци у отаџбини, али их је пред крај рата напустио и пријавио се у Уметничку задругу у Београду, коју је водио Ђорђе Андрејевић Кун.

Овај га је, сазнавши за његову прошлост, послао на Сремски фронт где је требало да буде убијен.

Ипак, Буин је преживео то страдање и након рата се, после неколико година проведених у Банатском Пландишту, вратио у Горњи Милановац и почео да ради као дизајнер у Типопластици, а оно по чему је до данас остао познат први пут се појавило 1958. године у Дечјим новинама.

Био је то стрип о Мирку и Славку. Иако је он и пре тога радио стрипове о Марку Краљевићу, Хајдук Станку и друге, стрип о двојици дечака курира који се боре против Немаца постао је најчитанији југословенски стрип у историји, са тиражима већим од 150.000. Излазио је све до краја седамдесетих година, преведен је на многе језике, а по њему је снимљен чак и играни филм.

Десимир Жижовић Буин се поред сликарства бавио и обрадом камена, па је урадио више спомен-плоча, спомен-чесми, крајпуташа, као и чувену етикету за препеченицу Таково.

Сахрањен је у свом родном селу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1833. године рођен је правник, лекар и песник Јован Јовановић Змај;
1878. године рођен је новинар и политичар, један од вођа радничког покрета и један од оснивача Српске социјалдемократске странке Радован Драговић;
1890. године рођен је ботаничар, књижевник, професор Универзитета у Београду и академик Стеван Јаковљевић;
1890. године рођен је хемичар Александар М. Леко;
1896. године основан је Педагошки музеј у Београду;
1933. године рођена је новинарка и уредница Програма за децу и младе ТВ Београд Донка Шпичек;
1972. године погинуо је глумац Александар Гаврић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ФОТО: Википедија
Претходни чланак

КРКА ‒ ДУХОВНИ ЦЕНТАР ДАЛМАТИНСКИХ СРБА

Breda_Kalef,_Portret
Наредни чланак

Рођена је оперска певачица Бреда Калеф