AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je Danilo Bata Stojković

Na današnji dan, 16. marta 2002. godine u Beogradu je umro jedan od najznačajnijih srpskih glumaca Danilo Bata Stojković.

Rođen je 11. avgusta 1934. godine, takođe u glavnom gradu, gde je i diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti. Pozorišnu karijeru počeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1959. godine. Tri godine kasnije postao je stalni član Ateljea 212, a posebno je ostao upamćen po ulogama u Zvezdara teatru, gde je i odigrao svoju poslednju predstavu.

Filmom Izdajnik iz 1964. godine započeo je filmsku karijeru, da bi potom usledilo niz nezaboravnih uloga, kao što su one u filmovima Čuvar plaže u zimskom periodu, Ko to tamo peva, Poseban tretman, Maratonci trče počasni krug, Idemo dalje, Kako sam sistematski uništen od idiota, Varljivo leto ’68  i Balkanski špijun ili serijama Diplomci i Grlom u jagode.

Dobitnik je mnoštva nagrada među kojima su Oktobarska nagrada Beograda, Sterijina nagrada, Zlatna arena u Puli 1984. godine za ulogu u filmu Balkanski špijun, Srebrna arena 1969, nagrada na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, Statueta Joakim Vujić, Nagrada na pozorišnom festivalu u Kvebeku, Nagrada Pavle Vuisić  1998. godine, kao i Dobričin prsten za životno delo. Na Međunarodni dan pozorišta, 27. marta 2002. godine trebalo je da primi Zlatnog ćurana, nagradu Dana komedije u Jagodini, ali mu je ona, nažalost, dodeljena posthumno.

Iako teško bolestan i posle mnogobrojnih operacija, Bata je nastavljao da glumi. Tako je 13. februara 2002. godine odigrao svog poslednjeg Profesionalca u Zvezdara teatru. Jedva je izdržao, mada on nije želeo da se bilo šta od njegovih problema primeti na sceni, i dva dana kasnije ponovo je primljen u bolnicu. Preminuo je mesec dana kasnije i kremiran je na Novom groblju u Beogradu, a u mestu koje je rado posećivao i mnogo voleo, u Vrnjačkoj Banji, letnja pozornica na kojoj se održava Festival filmskog scenarija, od 2010. godine nosi njegovo ime.

Tu je otkrivena i spomen-ploča velikom glumcu, a od iste godine održavaju se i Dani Bate Stojkovića, koji počinju na dan njegovog rođenja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1923. godine rođen je književnik i novinar Vasa Popović;
2002. godine umro je istoričar književnosti Jovan Deretić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Cedomir-Popov-0000622959113
Prethodni članak

Rođen je istoričar i akademik Čedomir Popov

walnuts-nuts-healthy-shell-45211
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ