АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је Данило Бата Стојковић

На данашњи дан, 16. марта 2002. године у Београду је умро један од најзначајнијих српских глумаца Данило Бата Стојковић.

Рођен је 11. августа 1934. године, такође у главном граду, где је и дипломирао на Факултету драмских уметности. Позоришну каријеру почео је у Југословенском драмском позоришту 1959. године. Tри године касније постао je стални члан Атељеа 212, а посебно је остао упамћен по улогама у Звездара театру, где је и одиграо своју последњу представу.

Филмом Издајник из 1964. године започео је филмску каријеру, да би потом уследило низ незаборавних улога, као што су оне у филмовима Чувар плаже у зимском периоду, Ко то тамо пева, Посебан третман, Маратонци трче почасни круг, Идемо даље, Како сам систематски уништен од идиота, Варљиво лето ’68  и Балкански шпијун или серијама Дипломци и Грлом у јагоде.

Добитник је мноштва награда међу којима су Октобарска награда Београда, Стеријина награда, Златна арена у Пули 1984. године за улогу у филму Балкански шпијун, Сребрна арена 1969, награда на Фестивалу глумачких остварења у Нишу, Статуета Јоаким Вујић, Награда на позоришном фестивалу у Квебеку, Награда Павле Вуисић  1998. године, као и Добричин прстен за животно дело. На Међународни дан позоришта, 27. марта 2002. године требало је да прими Златног ћурана, награду Дана комедије у Јагодини, али му је она, нажалост, додељена постхумно.

Иако тешко болестан и после многобројних операција, Бата је настављао да глуми. Тако је 13. фебруара 2002. године одиграо свог последњег Професионалца у Звездара театру. Једва је издржао, мада он није желео да се било шта од његових проблема примети на сцени, и два дана касније поново је примљен у болницу. Преминуо је месец дана касније и кремиран је на Новом гробљу у Београду, а у месту које је радо посећивао и много волео, у Врњачкој Бањи, летња позорница на којој се одржава Фестивал филмског сценарија, од 2010. године носи његово име.

Ту је откривена и спомен-плоча великом глумцу, а од исте године одржавају се и Дани Бате Стојковића, који почињу на дан његовог рођења.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1923. године рођен је књижевник и новинар Васа Поповић;
2002. године умро је историчар књижевности Јован Деретић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Cedomir-Popov-0000622959113
Претходни чланак

Рођен је историчар и академик Чедомир Попов

walnuts-nuts-healthy-shell-45211
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ