LjudiNa današnji dan

Umro je Bora Stanković – jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma

Na današnji dan, 22. oktobra 1927. godine u Beogradu je preminuo jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma, Borisav Bora Stanković. Rođen je 1875. godine u Vranju i rano je ostao bez roditelja, tako da je odrastao uz baku, talentovanu usmenu pripovedačicu, koja je osetljivom dečaku dočarala priče o starom Vranju i prošlim vremenima. Nakon osnovne škole u Vranju, pohađao je gimnazije u rodnom gradu i Nišu, da bi u Beogradu završio Pravni fakultet i potom radio u Bajlonijevoj pivari i kao državni činovnik. Tokom Prvog svetskog rata bio je zarobljen od strane Austrijanaca, te je posle puštanja živeo u Beogradu i pisao kulturnu rubriku u „Beogradskim novinama“, kako bi prehranio ženu i ćerke, a 1920. godine, po okončanju rata, zaposlio se u Ministarstvu prosvete. U svom književnom stvaralaštvu, pripovetkama, romanima i dramama, Stanković je analizirao društvene, političke i psihološke procese u prelaznom vremenu, dajući sliku starog Vranja. Privržen prošlosti i bez previše afiniteta za sadašnjost, dao je vernu predstavu grada i ljudi u jednom dobu kada je dotadašnji miran život bogatog trgovačkog reda i begova bio uzdrman socijalnim suprotnostima. Prikazao je atmosferu patrijarhalne sredine i potčinjenosti pojedinca sudu čaršije. Uveo je vranjanski govor u književnost, zbog čega je neretko bio kritikovan, a jedan je i od prvih kod nas koji je dao upečatljive i temperamentne ženske likove, kao što su Sofka, Koštana, Nuška ili Anka, i koji je pisao o unutrašnjim nemirima i razbuktalim strastima. Bora Stanković umro je na današnji dan u pedeset drugoj godini života, povučen u sebe, usamljen i razočaran, pošto je bio napadan zbog pisanja u okupacionom listu tokom Prvog svetskog rata, i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Iza sebe je ostavio mnogobrojna dela među kojima se ističu Koštana, Tašana, Stari dani i pre svega Nečista krv. U Vranju se od 1967. godine održava manifestacija pod nazivom „Borina-nedelja“, na kojoj se između ostalog dodeljuje nagrada za najbolju knjigu proze u Srbiji u prethodnoj godini, i koja je jedna od najuglednijih književnih nagrada kod nas. Ime Bore Stankovića danas takođe nose i mnoge institucije, škola i ulice, a kuća u kojoj je rođen pretvorena je u muzej posvećen njegovom životu i stvaralaštvu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1922. godine rođen je istoričar i akademik Radovan Samardžić;
2000. godine posmrtni ostaci pesnika Jovana Dučića preneti su 57 godina nakon njegove smrti iz američkog mesta Libertivil i sahranjeni u rodnom Trebinju.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Spoomenik u Kragojevcu
Prethodni članak

Krvava bajka u Kragujevcu

Dimitrije Davidović
Naredni članak

Rođen je srpski novinar, publicista, političar i diplomata - Dimitrije Davidović