ЉудиНа данашњи дан

Умро је Бора Станковић – један од најзначајнијих писаца српског реализма

На данашњи дан, 22. октобра 1927. године у Београду је преминуо један од најзначајнијих писаца српског реализма, Борисав Бора Станковић. Рођен је 1875. године у Врању и рано је остао без родитеља, тако да је одрастао уз баку, талентовану усмену приповедачицу, која је осетљивом дечаку дочарала приче о старом Врању и прошлим временима. Након основне школе у Врању, похађао је гимназије у родном граду и Нишу, да би у Београду завршио Правни факултет и потом радио у Бајлонијевој пивари и као државни чиновник. Током Првог светског рата био је заробљен од стране Аустријанаца, те је после пуштања живео у Београду и писао културну рубрику у „Београдским новинама“, како би прехранио жену и ћерке, а 1920. године, по окончању рата, запослио се у Министарству просвете. У свом књижевном стваралаштву, приповеткама, романима и драмама, Станковић је анализирао друштвене, политичке и психолошке процесе у прелазном времену, дајући слику старог Врања. Привржен прошлости и без превише афинитета за садашњост, дао је верну представу града и људи у једном добу када је дотадашњи миран живот богатог трговачког реда и бегова био уздрман социјалним супротностима. Приказао је атмосферу патријархалне средине и потчињености појединца суду чаршије. Увео је врањански говор у књижевност, због чега је неретко био критикован, а један је и од првих код нас који је дао упечатљиве и темпераментне женске ликове, као што су Софка, Коштана, Нушка или Анка, и који је писао о унутрашњим немирима и разбукталим страстима. Бора Станковић умро је на данашњи дан у педесет другој години живота, повучен у себе, усамљен и разочаран, пошто је био нападан због писања у окупационом листу током Првог светског рата, и сахрањен је на Новом гробљу у Београду. Иза себе је оставио многобројна дела међу којима се истичу Коштанa, Ташана, Стари дани и пре свeга Нечиста крв. У Врању се од 1967. године одржава манифестација под називом „Борина-недеља“, на којој се између осталог додељује награда за најбољу књигу прозе у Србији у претходној години, и која је једна од нaјугледнијих књижевних награда код нас. Име Боре Станковића данас такође носе и многе институције, школа и улице, а кућа у којој је рођен претворена је у музеј посвећен његовом животу и стваралaштву.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1922. године рођен је историчар и академик Радован Самарџић;
2000. године посмртни остаци песника Јована Дучића пренети су 57 година након његове смрти из америчког места Либертивил и сахрањени у родном Требињу.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Спооменик у Крагојевцу
Претходни чланак

Крвава бајка у Крагујевцу

Димитрије Давидовић
Наредни чланак

Рођен је српски новинар, публициста, политичар и дипломата - Димитрије Давидовић