AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je biolog i akademik Vojislav M. Petrović

Na današnji dan, 7. maja 2007. godine u Beogradu je umro biolog i akademik Vojislav M. Petrović.

Rođen je 2. januara 1925. godine u Maloj Kamenici i nakon gimnazije u Negotinu i učestvovanja u NOB-u, diplomirao je na Odseku za biološke nauke Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu.

Jedno vreme je radio kao profesor u srednjoj školi u Negotinu, da bi potom bio primljen u radni odnos na fakultetu na kojem je studirao, gde je ubrzo i doktorirao, te nastavio da se bavi pedagoškim i naučnim radom.

Nekoliko godina je zatim proveo na usavršavanju u Francuskoj i Kanadi, i po povratku u zemlju osnovao Katedru za uporednu fiziologiju i ekofiziologiju na današnjem Biološkom fakultetu i bio na njenom čelu do svog pensizonisanja 1993. godine, kao i Odeljenje za endokrinologiju i metabolizam na Institutu za biološka istraživanja Siniša Stanković.

Vojislav M. Petrović je objavio mnoštvo naučnih radova, tekstova, univerzitetskih udžbenika i knjiga, bio član brojnih domaćih i međunarodnih naučnih udruženja i komiteta, kao i redovni član SANU i rektor Univerziteta u Beogradu od 1981. do 1985. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1594. godine spaljene su mošti Svetog Save;
1892. godine rođen je književnik Žarko Vasiljević;
1915. godine umro je glumac i reditelj Joca Savić;
2009. godine umro je naučnik i akademik Milutin Stefanović;
2010. godine umro je filozof Svetozar Stojanović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

800px-Serbian_Cross.svg
Prethodni članak

Eduard Labule: SRBI (1856)

Djura_Jaksic_autoportret
Naredni članak

„Pričešće” Đure Jakšića