АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је биолог и академик Војислав М. Петровић

На данашњи дан, 7. маја 2007. године у Београду је умро биoлог и академик Војислав М. Петровић.

Рођен је 2. јануара 1925. године у Малој Каменици и након гимназије у Неготину и учествовања у НОБ-у, дипломирао је на Одсеку за биолошке науке Природно-математичког факултета у Београду.

Једно време је радио као професор у средњој школи у Неготину, да би потом био примљен у радни однос на факултету на којем је студирао, где је убрзо и докторирао, те наставио да се бави педагошким и научним радом.

Неколико година је затим провео на усавршавању у Француској и Канади, и по повратку у земљу основао Катедру за упоредну физиологију и екофизиологију на данашњем Биoлошком факултету и био на њеном челу до свог пенсизонисања 1993. године, као и Одељење за ендокринологију и метаболизам на Институту за биолошка истраживања Синиша Станковић.

Војислав М. Петровић је објавио мноштво научних радова, текстова, универзитетских уџбеника и књига, био члан бројних домаћих и међународних научних удружења и комитета, као и редовни члан САНУ и ректор Универзитета у Београду од 1981. до 1985. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1594. године спаљене су мошти Светог Саве;
1892. године рођен је књижевник Жарко Васиљевић;
1915. године умро је глумац и редитељ Јоца Савић;
2009. године умро је научник и академик Милутин Стефановић;
2010. године умро је филозоф Светозар Стојановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Serbian_Cross.svg
Претходни чланак

Едуард Лабуле: СРБИ (1856)

Djura_Jaksic_autoportret
Наредни чланак

„Причешће” Ђуре Јакшића