AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je biolog i akademik Dušan Kanazir

Na današnji dan, 19. septembra 2009. godine u Beogradu je umro biolog i akademik Dušan Kanazir. Rođen je 28. juna 1921. godine u Mošorinu, a školovao se u Novom Sadu, da bi nakon Drugog svetskog rata prešao u Beograd. Medicinu je studirao u Parizu, završio u Beogradu, a doktorirao u Briselu, u oblasti fizioloških nauka. Predavao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu kao redovni profesor od 1968. godine. Radio je i kao načelnik laboratorije za molekularnu biologiju i endokrinologiju Instituta „Boris Kidrič“ u Vinči, a kao ugledan naučnik bio je i u mnogim značajnim forumima i odborima, i obavljao je više odgovornih funkcija. Bio je ministar za nauku i tehnologiju republike Srbije u jednom periodu, kao akademik biran je i za potpredsednika i predsednika SANU, a bio je i član nekih od najuglednijih međunarodnih asocijacija. Objavio je preko 200 naučnih radova u zemlji i svetu i dobitnik je mnogih nagrada i odlikovanja, poput Sedmojulske nagrade, Nagrade AVNOJ-a,  Ordena rada sa crvenom zastavom, Ordena zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, francuskog Ordena komandira Legije časti i drugih. Svojim radom u nauci i borbom za strategiju naučnog razvoja ostao je upamćen kao jedan od velikana srpske i svetske nauke, a njegovi radovi predstavljaju osnov za dalja proučavanja u biohemiji, biomedicini i mikrobiologiji. Dušan Kanazir sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1799. godine rođen je književnik Jovan Hadžić;
1850. godine rođen je vajar Petar Ubavkić;
1914. godine počeo je boj na Mačkovom kamenu u Prvom svetskom ratu;
1938. godine rođen je scenarista i dramski pisac Gordan Mihić;
1975. godine umro je srpski lekar infektolog, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, predsednik Srpskog lekarskog društva i akademik Kosta Todorović;
1999. godine umro je srpski filolog, lingvista i redovni član SANU, Pavle Ilić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Petar Dzadzic
Prethodni članak

Rođen je književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić

davor dujmovic 1 yugopapir
Naredni članak

Rođen je glumac Davor Dujmović