АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је биолог и академик Душан Каназир

На данашњи дан, 19. септембра 2009. године у Београду је умро биолог и академик Душан Каназир. Рођен је 28. јуна 1921. године у Мошорину, а школовао се у Новом Саду, да би након Другог светског рата прешао у Београд. Медицину је студирао у Паризу, завршио у Београду, а докторирао у Бриселу, у области физиолошких наука. Предавао је на Природно-математичком факултету у Београду као редовни професор од 1968. године. Радио је и као начелник лабораторије за молекуларну биологију и ендокринологију Института „Борис Кидрич“ у Винчи, а као угледан научник био је и у многим значајним форумима и одборима, и обављао је више одговорних функција. Био је министар за науку и технологију републике Србије у једном периоду, као академик биран је и за потпредседника и председника САНУ, а био је и члан неких од најугледнијих међународних асоцијација. Објавио је преко 200 научних радова у земљи и свету и добитник је многих награда и одликовања, попут Седмојулске награде, Награде АВНОЈ-а,  Ордена рада са црвеном заставом, Ордена заслуга за народ са златном звездом, француског Ордена командира Легије части и других. Својим радом у науци и борбом за стратегију научног развоја остао је упамћен као један од великана српске и светске науке, а његови радови представљају основ за даља проучавања у биохемији, биомедицини и микробиологији. Душан Каназир сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1799. године рођен је књижевник Јован Хаџић;
1850. године рођен је вајар Петар Убавкић;
1914. године почео је бој на Мачковом камену у Првом светском рату;
1938. године рођен је сценариста и драмски писац Гордан Михић;
1975. године умро је српски лекар инфектолог, професор Медицинског факултета у Београду, председник Српског лекарског друштва и академик Коста Тодоровић;
1999. године умро је српски филолог, лингвиста и редовни члан САНУ, Павле Илић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Petar Dzadzic
Претходни чланак

Рођен је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић

davor dujmovic 1 yugopapir
Наредни чланак

Рођен је глумац Давор Дујмовић