LjudiNa današnji dan

Umro je arhitekta i slikar Siniša Vuković

Na današnji dan, 25. oktobra 2011. godine u Beogradu je umro arhitekta, slikar i pedagog Siniša Vuković.

Rođen je 7. oktobra 1932. godine u Kumanovu, a nakon što je 1957. u Beogradu završio Arhitektonski fakultet i prvo tu bio izabran za asistenta, nastavio je da predaje na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je kao redovni profesor ostao do penzionisanja.

Slikarstvom, kome se posvetio kao osnovnoj umetnosti, počeo je da se bavi početkom pedesetih godina, i prvi put izlagao već 1953. u Galeriji Doma omladine u Beogradu, dok je prvu samostalnu izložbu priredio u Galeriji Grafičkog kolektiva 1960. godine.

Bio je jedan od osnivača i teoretičara Mediale, a kao stalni likovni kritičar NIN-a tokom drugog dela šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, objavio je mnoštvo kritika o izložbama i umetnicima tokom tog perioda u Beogradu.

Siniša Vuković je takođe bio član ULUS-a, Lade i Međunarodnog udruženja umetničkih kritičara, a trideset pet svojih slika je poklonio Narodnom muzeju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1842. godine rođen je sveštenik, istoričar i akademik Dimitrije Ruvarac;
1930. godine rođen je scenarista i reditelj Milivoje Mića Milošević;
1997. godine umro je fizičar Marko Vukobrat Jarić;
2012. godine umrla je vajarka Olga Jančić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ostrogorski
Prethodni članak

Umro je istoričar, profesor i akademik Georgije Ostrogorski

Bač_fortress,_view_from_the_south
Naredni članak

TVRĐAVA U BAČU