ЉудиНа данашњи дан

Умро је архитекта и сликар Синиша Вуковић

На данашњи дан, 25. октобра 2011. године у Београду је умро архитекта, сликар и педагог Синиша Вуковић.

Рођен је 7. октобра 1932. године у Куманову, а након што је 1957. у Београду завршио Архитектонски факултет и прво ту био изабран за асистента, наставио је да предаје на београдском Факултету примењених уметности, где је као редовни професор остао до пензионисања.

Сликарством, коме се посветио као основној уметности, почео је да се бави почетком педесетих година, и први пут излагао већ 1953. у Галерији Дома омладине у Београду, док је прву самосталну изложбу приредио у Галерији Графичког колектива 1960. године.

Био је један од оснивача и теоретичара Медиале, а као стални ликовни критичар НИН-а током другог дела шездесетих и почетком седамдесетих година, објавио је мноштво критика о изложбама и уметницима током тог периода у Београду.

Синиша Вуковић је такође био члан УЛУС-а, Ладе и Међународног удружења уметничких критичара, а тридесет пет својих слика је поклонио Народном музеју.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је свештеник, историчар и академик Димитрије Руварац;
1930. године рођен је сценариста и редитељ Миливоје Мића Милошевић;
1997. године умро је физичар Марко Вукобрат Јарић;
2012. године умрла је вајарка Олга Јанчић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ostrogorski
Претходни чланак

Умро је историчар, професор и академик Георгије Острогорски

Bač_fortress,_view_from_the_south
Наредни чланак

ТВРЂАВА У БАЧУ