АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је архитекта Ранко Радовић

На данашњи дан, 16. фебруара 2005. године умро је архитекта Ранко Радовић. Рођен је 18. августа 1935. године у Подгорици, а након школовања у Београду и Паризу, уписао је београдски Архитектонски факултет током чијег студирања је радио као новинар „Борбе“, пишући и за рубрике из културе „Политике“ и „Вечерњих новости“, где су му поред текстова излазиле и ауторске фотографије и цртежи. Магистрирао је 1971. године, после чега је докторирао на париској Сорбони. Био је потом асистент, па професор на Архитекстонском факултету Београду, а предавао је и „Естетику савремене архитектуре“ на Факултету примењених уметности, те држао предавања и на Београдској отвореној школи, као и Факултету уметности у Београду. Године 1990. отишао је у Јапан и тамо радио на месту професора на постдипломским студијама архитектуре и дизајна, после чега је још четири године провео у Хелсинкију, а држао је предавања и у многим другим градовима у свету и код нас, па је тако у Новом Саду формирао Одсек за архитектуру на Факултету техничких наука. Објавио је неколико стотина научних и стручних радова у часописима, зборницима и листовима, као и двадесетак књига, од којих неке на страним језицима. Као сликар и графичар одржао је тридесетак самосталних изложби код нас и у иностранству, а 1987. године је добио и Награду Октобарског салона за графику. Био је члан многих организација и добитник бројних признања и награда, мећу којима су Вукова награда, Табаковићева награда и Награда УЛУПУДС-а за животно дело, а годину дана по његовој смрти установљена је и Награда за архитектуру која носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је филозоф, песник, политичар и академик, Милан Кујунџић Абердар;
1973. године рођен је писац Радоје Домановић;
1877. године рођена је књижевница и академик Исидора Секулић;
1933. године, у страху од немачких претњи, Чехословачка, Румунија и Југославија, закључивањем пакта о Малој антанти и стварањем Већа министара, учврстиле су савез створен 1920. године;
1956. године рођена је пијанисткиња Ксенија Зечевић;
2007. године умрла је песникиња и нованарка Даринка Јеврић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

sretenje
Претходни чланак

Празник Сретења Господњег - Сретење

Todor_Manojlovic_Gradjanin_sveta
Наредни чланак

Рођен је књижевник Тодор Манојловић