AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je arhitekta i profesor Uroš Martinović

Na današnji dan, 16. januara 2004. godine, u Beogradu je umro arhitekta i profesor Uroš Martinović.

Rođen je 24. marta 1918. godine u naselju Bajice na Cetinju, a Arhitektonski fakultet je završio u Beogradu, gde je dve godine po diplomiranju počeo da radi kao asistent.

Redovni profesor je postao 1971. godine, a pored pedagoškog rada, bio je aktivan i kao istoričar i teoretičar arhitekture, dok se posebno bavio urbanističkim projektovanjem.

Tokom svoje karijere, pored drugih dužnosti, bio je i dekan Arhitektonskog fakulteta u dva mandata, član Univerzitetskog saveta i direktor Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije.

Autor je desetina stručnih napisa u časopisima i listovima u zemlji i inostranstvu, pet knjiga i više od pedeset arhitektonskih i urbanističkih projekata, od  kojih je polovina realizovana, a za svoje stvaralaštvo je dobio i mnoge nagrade i priznanja, među kojima su dve Oktobarske nagrade Beograda, Velika nagrada za arhitekturu Saveza arhitekata Srbije, Sedmojulska nagrada za životno delo i još neke. Najznačajnija dela Uroša Martinovića su Centar mesne zajednice Fontana na Novom Beogradu, Poslovni blok centra Palilule sa oblakoderom Ineksa u Beogradu, Blok 30 na Novom Beogradu i druga.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1831. godine rođen je istoričar i državnik Jovan Ristić;
1918. godine umro je slikar Rista Vukanović;
1922. godine rođen je slikar Boško Petrović;
1924. godine rođen je pesnik i pisac Aleksandar Tišma;
1927. godine umro je geograf i akademik Jovan Cvijić;
2000. godine umro je slikar Nikola Graovac;
2009. godine umro je novinar, publicista i filmski kritičar Bogdan Tirnanić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Rođen je operski pevač Branko Pivnički

Screenshot_1
Naredni članak

KAFANA „BULEVAR”