АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је архитекта и професор Урош Мартиновић

На данашњи дан, 16. јануара 2004. године, у Београду је умро архитекта и професор Урош Мартиновић.

Рођен је 24. марта 1918. године у насељу Бајице на Цетињу, а Архитектонски факултет je завршио у Београду, где је две године по дипломирању почео да ради као асистент.

Редовни професор је постао 1971. године, а поред педагошког рада, био је активан и као историчар и теоретичар архитектуре, док се посебно бавио урбанистичким пројектовањем.

Током своје каријере, поред других дужности, био је и декан Архитектонског факултета у два мандата, члан Универзитетског савета и директор Института за архитектуру и урбанизам Србије.

Аутор је десетина стручних написа у часописима и листовима у земљи и иностранству, пет књига и више од педесет архитектонских и урбанистичких пројеката, од  којих је половина реализована, а за своје стваралаштво је добио и многе награде и признања, међу којима су две Октобарске награде Београда, Велика награда за архитектуру Савеза архитеката Србије, Седмојулска награда за животно дело и још неке. Најзначајнија дела Уроша Мартиновића су Центар месне заједнице Фонтана на Новом Београду, Пословни блок центра Палилуле са облакодером Инекса у Београду, Блок 30 на Новом Београду и друга.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1831. године рођен је историчар и државник Јован Ристић;
1918. године умро је сликар Риста Вукановић;
1922. године рођен је сликар Бошко Петровић;
1924. године рођен је песник и писац Александар Тишма;
1927. године умро је географ и академик Јован Цвијић;
2000. године умро је сликар Никола Граовац;
2009. године умро је новинар, публициста и филмски критичар Богдан Тирнанић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Рођен је оперски певач Бранко Пивнички

Screenshot_1
Наредни чланак

КАФАНА „БУЛЕВАР”