AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je arhitekta i profesor Petar Vulović

Na današnji dan, 5. decembra 2017. godine u Beogradu je umro arhitekta i profesor Petar Vulović.

Rođen je 1931. godine u Kušićima kod Ivanjice, a nakon završenog Arhitektonskog fakulteta se krajem pedesetih godina zaposlio kao samostalni projektant u birou Narodne banke Jugoslavije, nakon čega je od 1965. radio u projektantskom ateljeu Službe društvenog knjigovodstva, da bi sredinom sledeće decenije prešao na Arhitektonski fakultet i tu potom postao redovni profesor na Katedri za arhitektonsku organizaciju prostora.

Autor je pedesetak ostvarenih dela, a njegovo stvaralaštvo se uglavnom vezuje za projektovanje javnih građevina kao što su poslovne zgrade banaka i ekspozitura, mada je takođe projektovao i nekoliko stambenih kompleksa.

Neka od njegovih najznačajnijih dela su Centrala SDK u Pop-Lukinoj ulici u Beogradu, Poslovna zgrada ZOP kod Tošinog bunara na Novom Beogradu, Stambeni blok, vrtić, osnovna škola i Dom zdravlja u Ivanjici, kao i druge građevine širom Jugoslavije.

Petar Vulović je za svoje stvaralaštvo dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su i „Borbina nagrada za arhitekturu“, „Velika nagrada arhitekture SAS“ i „Oktobarska nagrada Beograda“.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo :

1952. godine osnovan je Muzej Nikole Tesle u Beogradu;
1967. godine umro je filolog, profesor i akademik Miloš Đurić;
1993. godine umro je književnik, prevodilac i istoričar književnosti Milan Đoković;
2016. godine umro je vajar Sava Sandić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

index1
Prethodni članak

Rođen je slikar Uroš Đurić

220px-Djura_Jaksic_autoportret
Naredni članak

ĐURA JAKŠIĆ: Ugađam sebi, a nikako da ugodim