АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је архитекта и професор Петар Вуловић

На данашњи дан, 5. децембра 2017. године у Београду је умро архитекта и професор Петар Вуловић.

Рођен је 1931. године у Кушићима код Ивањице, а након завршеног Архитектонског факултета се крајем педесетих година запослио као самостални пројектант у бироу Народне банке Југославије, након чега је од 1965. радио у пројектантском атељеу Службе друштвеног књиговодства, да би средином следеће деценије прешао на Архитектонски факултет и ту потом постао редовни професор на Катедри за архитектонску организацију простора.

Аутор је педесетак остварених дела, а његово стваралаштво се углавном везује за пројектовање јавних грађевина као што су пословне зграде банака и експозитура, мада је такође пројектовао и неколико стамбених комплекса.

Нека од његових најзначајнијих дела су Централа СДК у Поп-Лукиној улици у Београду, Пословна зграда ЗОП код Тошиног бунара на Новом Београду, Стамбени блок, вртић, основна школа и Дом здравља у Ивањици, као и друге грађевине широм Југославије.

Петар Вуловић је за своје стваралаштво добио многе награде и признања, међу којима су и „Борбина награда за архитектуру“, „Велика награда архитектуре САС“ и „Октобарска награда Београда“.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо :

1952. године основан је Музеј Николе Тесле у Београду;
1967. године умро је филолог, професор и академик Милош Ђурић;
1993. године умро је књижевник, преводилац и историчар књижевности Милан Ђоковић;
2016. године умро је вајар Сава Сандић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

index1
Претходни чланак

Рођен је сликар Урош Ђурић

220px-Djura_Jaksic_autoportret
Наредни чланак

ЂУРА ЈАКШИЋ: Угађам себи, а никако да угодим