AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je arhitekta i olimpijac Momčilo Tapavica

Na današnji dan, 10. januara 1949. godine u Puli je umro arhitekta i olimpijac Momčilo Tapavica.

Rođen je 14. oktobra 1872. godine u Nadalju, tada u Austrougarskoj, odakle je nakon gimnazije u Novom Sadu kao stipendista Matice srpske završio arhitekturu na Visokoj tehničkoj školi u Budimpešti. Po povratku u Novi Sad je imao nekoliko projekata, ali je nakon sukoba i neslaganja sa radikalima, krajem prve decenije prošlog veka, na poziv kralja Nikole, otišao u Crnu Goru i tamo projektovao nekoliko zdanja, među kojima su ambasada Nemačke i zgrada Državne banke Crne Gore na Cetinju, hotel Boka u Herceg Novom, porodičnu kuću u Bijeloj, a 1912. godine je po njegovim projektima izgrađena i zgrada Matice srpske u Novom Sadu.

Tokom Prvog svetskog rata je izbegao u Maroko i u Rabatu vodio poslove geodetskih merenja, da bi se potom još jednom vratio u Novi Sad i tu otvorio svoj projektni biro.

U glavnom gradu Vojvodine je proveo i Drugi svetski rat, posle koga je otišao u Poreč da pomogne u obnovi grada.

Zanimljivo je da se ovaj čovek pored inženjerskog posla bavio i sportom, te je tako postao prvi Srbin koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama. Naime, on je 1896. godine bio jedan od trinaestorice takmičara koji su činili olimpijski tim Ugarske na tim prvim modernim Olimpijskim igrama, i bio je prijavljen za takmičenja u skoku u dalj, skoku motkom, bacanju kugle, rvanju, dizanju tegova i tenisu. U dizanju tegova je osvojio šesto mesto, u rvanju grčko-rimskim stilom četvrto, dok se u tenisu okitio bronzanom medaljom.

Momčilo Tapavica se tokom boravka u Istri, gde je radio na obnovi razorenog tokom Drugog svetskog rata, razboleo od žutice i umro u sedamdeset sedmoj godini, a sahranjen je na groblju u Puli.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1848. godine umro je prvi srpski knjižar i izdavač Gligorije Vozarović;
1891. godine umro je lekar i pisac Laza Lazarević;
1909. godine rođen je fizičar, hemičar i akademik Pavle Savić;
1911. godine rođe je kompozitor, dirigent i pedagog Vojislav Ilić;
1918. godine umro je češki istoričar Konstantin Jireček, autor dela Istorija Srba;
1948. godine rođen je košarkaš Nikola Plećaš;
1965. godine umro je muzičar i dirigent Vlastimir Pavlović Carevac;
1970. godine rođena je šahistkinja Alisa Marić;
2002. godine umrla je vajarka Vidosava Vida Jocić;
2011. godine umro je fudbaler Crvene zvezde i osvajač olimpijskog zlata Borivoje Bora Kostić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Mija-Aleksic
Prethodni članak

Kako je Mija Aleksić preživeo streljanje u Kragujevcu

Fresco_of_Stefan_Vladislav,_Mileševa
Naredni članak

STEFAN VLADISLAV I (1233–1242)