АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је архитекта и олимпијац Момчило Тапавица

На данашњи дан, 10. јануара 1949. године у Пули је умро архитекта и олимпијац Момчило Тапавица.

Рођен је 14. октобра 1872. године у Надаљу, тада у Аустроугарској, одакле је након гимназије у Новом Саду као стипендиста Матице српске завршио архитектуру на Високој техничкој школи у Будимпешти. По повратку у Нови Сад је имао неколико пројеката, али је након сукоба и неслагања са радикалима, крајем прве деценије прошлог века, на позив краља Николе, отишао у Црну Гору и тамо пројектовао неколико здања, међу којима су амбасада Немачке и зграда Државне банке Црне Горе на Цетињу, хотел Бока у Херцег Новом, породичну кућу у Бијелој, а 1912. године је по његовим пројектима изграђена и зграда Матице српске у Новом Саду.

Током Првог светског рата је избегао у Мароко и у Рабату водио послове геодетских мерења, да би се потом још једном вратио у Нови Сад и ту отворио свој пројектни биро.

У главном граду Војводине је провео и Други светски рат, после кога је отишао у Пореч да помогне у обнови града.

Занимљиво је да се овај човек поред инжењерског посла бавио и спортом, те је тако постао први Србин који је освојио медаљу на Олимпијским играма. Наиме, он је 1896. године био један од тринаесторице такмичара који су чинили олимпијски тим Угарске на тим првим модерним Олимпијским играма, и био је пријављен за такмичења у скоку у даљ, скоку мотком, бацању кугле, рвању, дизању тегова и тенису. У дизању тегова је освојио шесто место, у рвању грчко-римским стилом четврто, док се у тенису окитио бронзаном медаљом.

Момчило Тапавица се током боравка у Истри, где је радио на обнови разореног током Другог светског рата, разболео од жутице и умро у седамдесет седмој години, а сахрањен је на гробљу у Пули.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1848. године умро је први српски књижар и издавач Глигорије Возаровић;
1891. године умро је лекар и писац Лаза Лазаревић;
1909. године рођен је физичар, хемичар и академик Павле Савић;
1911. године рође је композитор, диригент и педагог Војислав Илић;
1918. године умро је чешки историчар Константин Јиречек, аутор дела Историја Срба;
1948. године рођен је кошаркаш Никола Плећаш;
1965. године умро је музичар и диригент Властимир Павловић Царевац;
1970. године рођена је шахисткиња Алиса Марић;
2002. године умрла је вајарка Видосава Вида Јоцић;
2011. године умро је фудбалер Црвене звезде и освајач олимпијског злата Боривоје Бора Костић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Mija-Aleksic
Претходни чланак

Како је Мија Алексић преживео стрељање у Крагујевцу

Fresco_of_Stefan_Vladislav,_Mileševa
Наредни чланак

СТЕФАН ВЛАДИСЛАВ I (1233–1242)