LjudiNa današnji dan

Umro je arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov

Na današnji dan, 8. decembra 1939. godine u Beogradu je preminuo ruski arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov koji je svojim arhitektonskim, urbanističkim i delima iz oblasti enterijera i primenjene umetnosti, ostavio teško izbrisiv trag kako u Beogradu, tako i u drugim našim gradovima. Rođen je 1864. godine u Podmoskovlju, a studije slikarstva, vajarstva i arhitekture završio je u Moskvi, nakon čega je poslat u Jaltu i postavljen za glavnog gradskog arhitektu. Tamo je uređivao obalu, ulice, prosecao kanale i gradio raskošne palate, te je ubrzo postao jedan od miljenika cara Nikolaja II za koga je izgradio i čuveni Livadijski dvorac, gde se kasnije odigrao istorijski sastanak Staljina, Ruzvelta i Čerčila. Usled Oktobarske revolucije 1919. godine napustio je Rusiju i preko Turske i Grčke došao do Malte, odakle je na poziv „Udruženja ruskih inženjera i tehničara“ došao 1922. godine u Beograd. Tu se zaposlio u Ministarstvu građevina u zvanju kontraktualnog inženjera, građevinskog inspektora i rukovodioca Odseka za monumentalne građevine i spomenike, pa je naredne skoro dve decenije, sve do svoje smrti, radio na projektovanju, građenju, dovršavanju, adaptaciji i ukrašavanju najznačajnijih državnih zdanja, crkava, spomen-obeležja i drugih građevina. Karakteristično za njega je to što je poklanjao jednaku pažnju svim detaljima onoga što je stvarao. Njegove građevine potpuno su promenile izgled glavnog grada, a značajna zdanja ostavio je i u mnogim drugim mestima kako u Srbiji, tako i van nje. Među njegova ostvarenja spadaju: obnova Crkve Ružice na Kalemegdanu, rekonstrukcija Njegoševe kapele na Lovćenu, unutrašnje uređenje Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, rekonstrukcija vrata Petrovaradinske tvrđave, vojničko groblje i kosturnica na Zejtinliku, kosturnica na ostrvu Vido, zgrada Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije na uglu Nemanjine i Ulice kneza Miloša (danas Vlada Republike Srbije), zgrada Ministarstva šuma i ruda, poljoprivrede i voda na istoj raskrsnici (danas Ministarstvo inostranih poslova), zgrada Arhiva Srbije, most kralja Aleksandra I, projekat Pozorišta Manjež (danas JDP), enterijer zgrade Narodne skupštine, nameštaj, štuko dekoracija i završni detalji fasade, enterijer Starog dvora na Dedinju, kao i uređenje parka, dekorativna plastika na fasadama i kolonadi između dvora i kapele, i mnoge druge zgrade u Knez Mihailovoj, Terazijama, kao i drugim gradovima u Srbiji. Takođe je dao i idejna rešenja za ordenje „Jugoslovenske krune“, „Belog orla“, „Andreja Prvozvanog“ i „Svetog Save“, a mnogima od njih je i sam odlikovan. Nikola Krasnov preminuo je u sedamdeset šestoj godini i sahranjen je na ruskoj parceli Novog groblja u Beogradu, pod spomenikom koji je sam dizajnirao.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1638. godine u Dubrovniku je umro književnik Ivan Gundulić;
1824. godine rođen je pisac Jakov Ignjatović;
1926. godine rođen je glumac Stevo Žigon;
1955. godine rođen je glumac Milenko Zablaćanski;
1991. godine „Crvena zvezda“ je postala nezvanični klupski prvak sveta u fudbalu, pobedivši u Tokiju čileanski „Kolo Kolo“ sa 3:0;
2000. godine umro je slikar Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

uros-predic-autoportret-1916
Prethodni članak

Rođen je slikar Uroš Predić

laza kostic
Naredni članak

Umro je Laza Kostić