AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je arhitekta, inženjer, profesor i akademik Đorđe Zloković

Na današnji dan, 9. februara 2017. godine u Beogradu je umro arhitekta, inženjer, profesor i akademik Đorđe Zloković.

Rođen je 30. septembra 1927. godine u Trstu, a arhitekturu je diplomirao 1951, građevinu 1955. godine, da bi 1961. godine postao doktor tehničkih nauka na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Bio je potom profesor ovog fakulteta na predmetima konstruktivni sistemi i prostorne strukture, redovni član SANU, zamenik sekretara Odeljenja tehničkih nauka, potpredsednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i urednik njene Redakcije za građevinarstvo i geodeziju, kao i zamenik predsednika Stručnog saveta Galerije SANU.

U svom radu je naročito razvijao matematičko modelovanje u mehanici i, pored ostalog, tokom sedme i osme decenije prošlog veka projektovao prednapregnute viseće krovove na sportskim halama na Novom Beogradu, niškom Čairu i Morači u Podgorici, primenjujući svoja originala rešenja i specijalnu tehnologiju koju je razvijao posebno za svaki objekat.

Đorđe Zloković je takođe dobitnik mnogih priznanja i nagrada, među kojima su Sedmojulska nagrada, Orden Svetog Save I stepena, Nagrada za životno delo Inženjerske komore Srbije i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1869. godine rođen je kompozitor Petar Krančević;
1873. godine rođen je istoričar, profesor i akademik Jovan Radonić;
1934. godine u Atini je svečano potpisan Balkanski pakt;
1995. godine umrla je koreograf i pedagog Olga Skovran;
2005. godine umro je novinar i voditelj Milovan Ilić Minimaks;
2015. godine umro je pevač i kompozitor Boba Stefanović;
2018. godine umro je glumac Nebojša Glogovac.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

375px-HCA_by_Thora_Hallager_1869
Prethodni članak

Hans Kristijan Andersen o Srbiji

lukijan
Naredni članak

Umro je slikar, grafičar i profesor Aleksandar Luković Lukijan