АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је архитекта, инжењер, професор и академик Ђорђе Злоковић

На данашњи дан, 9. фебруара 2017. године у Београду је умро архитекта, инжењер, професор и академик Ђорђе Злоковић.

Рођен је 30. септембра 1927. године у Трсту, а архитектуру је дипломирао 1951, грађевину 1955. године, да би 1961. године постао доктор техничких наука на Архитектонском факултету у Београду.

Био је потом професор овог факултета на предметима конструктивни системи и просторне структуре, редовни члан САНУ, заменик секретара Одељења техничких наука, потпредседник Уређивачког одбора Српске енциклопедије и уредник њене Редакције за грађевинарство и геодезију, као и заменик председника Стручног савета Галерије САНУ.

У свом раду је нарочито развијао математичко моделовање у механици и, поред осталог, током седме и осме деценије прошлог века пројектовао преднапрегнуте висеће кровове на спортским халама на Новом Београду, нишком Чаиру и Морачи у Подгорици, примењујући своја оригинала решења и специјалну технологију коју је развијао посебно за сваки објекат.

Ђорђе Злоковић је такође добитник многих признања и награда, међу којима су Седмојулска награда, Орден Светог Саве I степена, Награда за животно дело Инжењерске коморе Србије и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1869. године рођен је композитор Петар Кранчевић;
1873. године рођен је историчар, професор и академик Јован Радонић;
1934. године у Атини је свечано потписан Балкански пакт;
1995. године умрла је кореограф и педагог Олга Сковран;
2005. године умро је новинар и водитељ Милован Илић Минимакс;
2015. године умро је певач и композитор Боба Стефановић;
2018. године умро је глумац Небојша Глоговац.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

375px-HCA_by_Thora_Hallager_1869
Претходни чланак

Ханс Кристијан Андерсен о Србији

lukijan
Наредни чланак

Умро је сликар, графичар и професор Александар Луковић Лукијан