АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је архитекта Александар Бугарски

На данашњи дан, 11. августа 1891. године у Београду је умро архитекта Александар Бугарски.

Рођен је 1835. године у граду Прешову, данашњој Словачкој, у инжењерској породици која се убрзо доселила у Србију, па 1842. године прешла у Нови Сад, где је Александар завршио основну школу и гимназију.

Након студија и рада у Будимпешти, крајем шездесетих година се вратио у Србију и, као један од првих школованих архитеката, запослио у Министарству грађевина. Сматра се најзначајнијим архитектом Србије свог времена, а нека од многобројних његових дела, која су преживела до данас, су зграда Народног позоришта у Београду, Стари двор – Скупштина града Београда, зграда бившег Министарства просвете – Дом Вукове задужбине, Дом друштва Црвеног крста у Београду, Окружно начелство у Смедереву, цркве у Лозници и Ритопеку, и десетине приватних кућа и других грађевина.

Александар Бугарски је сахрањен на Новом гробљу у Београду, али његов гроб не постоји већ скоро читав век, јер је 1920. године прекопан, те тако осим једне улице на Звездари, нема ничега што би подсећало на име једног од најзначајнијих престоничких архитеката.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1456. године од куге је умро Јанош Хуњади, код нас познатији као Сибињанин Јанко, ердељски војвода и капетан Београда;
1911. године рођен је лекар и историчар, учесник Шпанског грађанског рата и НОБ-а, народни херој, генерал-пуковник ЈНА, дипломата и академик Гојко Николиш;
1934. године рођен је глумац Данило Бата Стојковић;
1935. године рођен је сликар и академик Владимир Величковић;
1946. године рођен је глумац Милан Гутовић;
1987. године умро је правник и економиста Сергије Димитријевић;
2008. године умро је сценограф Властимир Гаврик;
2014. године умро је голман Владимир Беара.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (2) - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Николај
Наредни чланак

МИСАО ДАНА