AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je antropolog i profesor Đorđe Vid Tomašević

Na današnji dan, 3. decembra 2009. godine u San Francisku je umro antropolog i profesor Đorđe Vid Tomašević.

Rođen je 1927. godine u selu Voćin u Slavoniji, odakle je sa nastankom ustaške NDH pobegao u Srbiju. Tu je nastavio školovanje i posle jedne godine studiranja etnologije na Beogradskom univerzitetu, 1948. godine otišao u Sjedinjene Države i tamo na Univerzitetu u Čikagu završio sociologiju i antropologiju.

Na više američkih univerziteta je narednih decenija predavao fizičku antropologiju, humanu paleontologiju, teorije evolucije, socijalnu i kulturnu antropologiju, komparativnu i strukturalnu lingvistiku, psihološku i psihijatrijsku antropologiju, kao i komparativnu religiju, mit i magiju, istoriju socijalne misli, filozofsku antropologiju, sociologiju i druge srodne predmete.

Autor je i koautor više univerzitetskih udžbenika, a objavio je i veliki broj članaka, eseja i kritika u američkim, australijskim, kanadskim, italijanskim, jugoslovenskim i srpskim novinama i časopisima.

Karijeru je završio na Univerzitetu u Bafalu 1995. godine, koji mu je zbog njegovih zasluga dodelio počasno zvanje Emeritusa, dok je odeljenje za antropologiju državnog koledža u Bafalu ustanovilo nagradu Collins / Tomashevich, koja nosi naziv po imenima dvoje najzaslužnijih profesora tamošnje katedre za antropologiju.

Pored profesorskog rada, u opusu Đorđa Vida Tomaševića značajno mesto zauzimaju prevodi dela srpskih filozofa na engleski jezik, kao i njegovo filozofsko delo, poema Milenijada, objavljeno nekoliko godina pre autorove smrti.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1844. godine rođen je hirurg, književnik, državnik i diplomata Vladan Đorđević;
1869. godine rođen je istoričar, književnik, političar i akademik Slobodan Jovanović;
1886. godine rođen je književnik Velimir Živojinović Masuka;
1923. godine rođen je arhitekta, profesor i akademik Ivan Antić;
1935. godine rođen je književnik Žarko Komanin;
1952. godine umro je književnik i političar Milan Grol;
1978. godine umrla je glumica Ljubinka Bobić;
2008. godine umro je novinar Vladimir Krasić;
2012. godine umrla je glumica Zlata Petković.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

uc
Prethodni članak

Otvoren je Urgentni centar u Beogradu

saranovic
Naredni članak

Rođen je reditelj i profesor Radomir Bajo Šaranović