АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је антрополог и професор Ђорђе Вид Томашевић

На данашњи дан, 3. децембра 2009. године у Сан Франциску је умро антрополог и професор Ђорђе Вид Томашевић.

Рођен је 1927. године у селу Воћин у Славонији, одакле је са настанком усташке НДХ побегао у Србију. Ту је наставио школовање и после једне године студирања етнологије на Београдском универзитету, 1948. године отишао у Сједињене Државе и тамо на Универзитету у Чикагу завршио социологију и антропологију.

На више америчких универзитета је наредних деценија предавао физичку антропологију, хуману палеонтологију, теорије еволуције, социјалну и културну антропологију, компаративну и структуралну лингвистику, психолошку и психијатријску антропологију, као и компаративну религију, мит и магију, историју социјалне мисли, филозофску антропологију, социологију и друге сродне предмете.

Аутор је и коаутор више универзитетских уџбеника, а објавио је и велики број чланака, есеја и критика у америчким, аустралијским, канадским, италијанским, југословенским и српским новинама и часописима.

Каријеру је завршио на Универзитету у Бафалу 1995. године, који му је због његових заслуга доделио почасно звање Емеритуса, док је одељење за антропологију државног колеџа у Бафалу установило награду Collins / Tomashevich, која носи назив по именима двоје најзаслужнијих професора тамошње катедре за антропологију.

Поред професорског рада, у опусу Ђорђа Вида Томашевића значајно место заузимају преводи дела српских филозофа на енглески језик, као и његово филозофско дело, поема Миленијада, објављено неколико година пре ауторове смрти.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1844. године рођен је хирург, књижевник, државник и дипломата Владан Ђорђевић;
1869. године рођен је историчар, књижевник, политичар и академик Слободан Јовановић;
1886. године рођен је књижевник Велимир Живојиновић Масука;
1923. године рођен је архитекта, професор и академик Иван Антић;
1935. године рођен је књижевник Жарко Команин;
1952. године умро је књижевник и политичар Милан Грол;
1978. године умрла је глумица Љубинка Бобић;
2008. године умро је новинар Владимир Красић;
2012. године умрла је глумица Злата Петковић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

uc
Претходни чланак

Отворен је Ургентни центар у Београду

saranovic
Наредни чланак

Рођен је редитељ и професор Радомир Бајо Шарановић